En klassiker på fikabordet är chokladbollar. Mina barn har börjat dra igång egna bak och här ett recept dom behärskar själva. Vi rullar dom i kokos eller mandelflarn. Här kommer två recept på chokladbollarna, ett recept med smör och ett recept med kesella.
Chokladbollar med smör, ca 25 st
100 g smör, 0,75 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 3 msk kakao, 3 dl havregryn, 2 msk starkt kallt kaffe. Kokosflinger att rulla i.
Gör så här: 1. Rör smör, socker och vaniljsocker tills det är poröst och luftigt. 2.Blanda ner kakaon i smeten. Tillsätt havregrynen och kaffet och rör tills allt är väl blandat. 3. Forma smeten till små runda bollar och rulla i kokos. Ställ kallt innan servering.
Chokladbollar med kesella, ca 20 st
3 dl havregryn, 2 msk kakao, 4 msk strösocker, 1,5 tsk vaniljsocker, 1 krm salt, 1 dl kesella, lätt, 2 msk vatten eller kaffe. Kokosflinger att rulla i.
Gör så här: Rör ihop ingredienserna. Rör sist i kesellan och vattnet eller kaffet. Forma bollar och låt de sedan stelna i kylen eller i frysen.