Brist på fantasi så körde jag ett säkert kort till dagens lunch, cannelloni med god fyllning. Det blev en snabblunch eftersom vi skulle på basketmatch. Sen åkte vi vidare på middag där vi serverades skånska pannkakor med gräddfil, löjrom och rödlök. Galet gott och trevlig sällskap. Imorgon väntar lunch utomhus…
Cannelloni med spenat-och ricottafyllning
Tid: 40 min
Ingredienser:
Tomatsås:
2 Vitlöksklyftor
1 Msk Olivolja
2 Burkar krossade tomater
1 Tsk Honung
2 Tsk torkad Timjan
2 Tsk torkad Oregano
Salt
Peppar
Fyllning:
250 g Färsk spenat
250 g Ricotta
Skalet av en citron
1 msk Olivolja
Salt
Peppar
50 g Hackade valnötter
1 ½ dl Riven parmesanost
1 pressad Vitlök
300 g Färska lasagneplattor (dela i 12 lika stora bitar)
Sallad:
1 bit Vitkål
75 g Sockerärtor
Ca 125 g champinjoner
Balsamvinäger
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
A. Sätt ugnen på 200 grader.
B. Tomatsåsen: Skala och finhacka vitlöken. Stek den ca 1 min i olivolja i en kastrull utan att den får färg. Häll i burktomaterna och smaksätt med salt, peppar, honung, timjan, oregano. Om du har tomatpuré hemma kan du även ha i 1 msk om du tycker det behövs. Koka upp det hela och låt såsen koka sakta utan lock i ca 15 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Under tiden gör du resten.
C. Fyllning: Skölj spenatbladen. Förväll bladen, koka under lock i ca 1 minut, spola sedan igenom med kallt vatten och krama ur bladen med handen. Lägg de i en matberedare eller en skål om du har stavmixer. Lägg också i ricottaosten, citronskal, olivolja, salt, peppar, valnötter och ungefär hälften av parmesanosten. Mixa. Tillsätt sedan en pressad vitlöksklyfta och mixa hastigt igen.
D. Lägg på 3-4 msk fyllning i en rad på varje platta (om plattorna är för långa, skär dom i lagom stora bitar) och rulla ihop på längden.
E. Häll i hälften av tomatsåsen i en smord form. Lägg i pastarullarna med skarven nedåt i formen. Häll på resten av tomatsåsen. Toppa med resten av parmesanosten och några små smörklickar. Sätt mitt i ugnen i ca 25 min. Gör salladen under tiden.
F. Sallad: Strimla en bit vitkål och sockerärtorna. Skiva champinjonerna. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Blanda runt. Smaka av med salt och peppar.