Först efter lämning på skola och förskola ser jag mig själv i spegeln. Jag ser ut som en blek sotare, gråsvart runt ögon och näsa. Varför då undrar säkert ni? Jo, så här ligger det till. Igår fick jag uppleva en härlig kväll med ett gäng väninnor. Vi började med en guidad tur i ett konstnärshem, sen hade kvällens värdinna Camilla och hennes man Henke styrt upp en middag på stranden. När vi kom dit hängde det lyktor i träden, en eld sprakade. Vi blev serverade en trerättersmiddag som vi tillsammans lagade till på en muurika. Vi började med att kavla ut vårt eget tunnbröd som vi gräddade på muurikan, till det åt vi smör och ramslökssalt. Otroligt gott. Sedan fortsatte vi med potatis-och rödbetsrösti. Till det åt vi en grönsallad och en chevrékräm. Till dessert åt vi varma äpplen med farinsocker och kanel toppad med apelsinmascarpone och rostad mandel. En fantastisk kväll med härliga vänner!
Här kommer recept på tunnbröd:
12 st
Det här behöver du :
50 gram smör
5 dl mjölk
½ paket jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel om du har en på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min.