En muggkaka till mellis med jordbubbar!

jun 19, 2014 | Bakning

Ibland när det är en viss tid i månaden (kvinnor, ni vet vad jag menar) kan jag få sånt sötsug. Jag hade inget sött hemma men kom ihåg att jag såg det här receptet i en tidning. Sagt och gjort. Jag rörde ihop en smarrig ”muggkaka” som blev klar på ca. 5 minuter. I receptet stod det kokosmjöl men det hade jag inte hemma så jag tog mandelmjöl istället och det fungerade bra. Jag tror färska jordgubbar och lite grädde är toppen till denna kaka. Kanske något att servera på midsommarafton om man vill ha en snabb och nyttig dessert!

muggkaka med mandelmjöl

Bild Lina Lindblad.

Recept från tidningen Tara.

1 portion.

1 stort ägg, 1,5 msk kakao, 1 msk kokosmjöl eller mandelmjöl, 0,5 liten banan, 1 msk mandelsmör eller vanligt smör, 1 msk kokosolja, 1 krm vaniljpulver.

Skär bananen i små bitar och lägg ned alla ingredienser i en bunke. Vispa en stund med elvisp. Smörj en större kopp eller två mindre med kokosolja eller smör. Fyll muggarna till en bit under kanten. Kör i micron på full effekt 2 -4 minuter, beroende på muggstorlek och mikrons förmåga. Grädda hellre lite för kort tid än för länge., så håller den sig saftig. Låt muggkakorna svalna och servera som de är eller med vanlig grädde eller kokosgrädde (se recept nedan). Toppa gärna med jordgubbar. Du kan lossa kakan ur muggen och skära i skivor till fikat eller äta den direkt med sked. Trevlig fikastund!

Vispad kokosmjölk = kokosgrädde (recept från Under vårt tak )

Att vispa kokosmjölk kan vara svårt och det var det för mig också många gånger innan jag kom på knepet som fick mig att lyckas varje gång! 🙂

Hemligheten är att ALLT måste vara kallt! 

Ställ kokosmjölken som du ska vispa i frysen i 1 till 1,5 timme innan du vispar den.Ställ skålen och visparna du ska använda i kylskåpet 1 timme före du ska vispa. När kokosmjölken blir kall så skiljer sig vattnet från grädden i kokosmjölken och det är enbart grädden du ska använda.

Ta ut kokosmjölken ur frysen, skaka den inte!

Klipp upp förpackningen och ös över den tjocka och krämiga kokosgrädden i den kalla skålen. Du märker när du når vattnet, då blir färgen gråaktig, detta ska du INTE använda!

Vispa nu kokosgrädden härligt fluffig! Smaksätt eventuellt med lite vaniljpulver!