En nyttig repris på godisbordet!

dec 12, 2013 | Okategoriserade

Jag skrev om dessa godingar för ca 1 år sedan men kände att nu är det dags att skriva om dom på nytt. Dom är perfekta om du vill ha ett nyttigare alternativ på ditt godisbord. Bollarna är också bra att ta med sig på utflykten, gott alternativ till godis, engergikick efter träningen. Här kommer ett grundrecept men testa gärna att blanda in dina favoritnötter/frön, torkad frukt och smaksättning. Här kommer några goda exempel: hasselnötter, cashewnötter, mandel, solrosfrön, pumpakärnor, fikon, dadlar, torkade blåbär, gojibär, tranbär, kardemumma, kanel. Rulla bollarna i till exempel kokos, sesamfrön, solroskärnor, hackade nötter. Om du vill få lite mer juliga bollar så krydda med kanel, kardemumma, kryddnejlikor och stjärnanis. Låt fantasin flöda.

Grundrecept:
250 g torkad blandad frukt (till exempel: aprikoser, russin)
50 g valnötter
några korn flingsalt
kokos att rulla bollarna i
Gör så här:
Kör den torkade frukten och nötterna i en matberedare med lite flingsalt till en grov massa. Tillsätt eventuellt lite vätska om smeten känns för fast. Forma små bollar, rulla dom i kokos och förvara i en burk . Håller cirka 1 vecka i kylen.
Receptet kommer från kokboken ”Smart & Gott, Liselotte Forslin och bilden från www.rawfood.se

images