En onsdag med det lilla extra – Filopaket med lax och mango chutney!

feb 26, 2014 | Okategoriserade

Tänk att få servera små paket till middag en helt vanlig onsdag. Jag gillar lax och vi äter det ofta. Men ibland när himlen aldrig visar sig blå behöver man göra något extra och det här är en sådan rätt. På fredag kommer ytterligare en paketmiddag, perfekt fredagsmys för alla att få göra sina egna middagspaket. Den som väntar på nåt gott…

Filopaket med lax och mango chutney!

Tid: ca 45 min

Ingredienser:

4 portionsbitar lax

4 filodegsark

8 tunna purjolöksstrimlor

1 nypa havssalt

några nypor citronpeppar

lite olivolja till pensling

jasminris, 4 portioner

kokosflinger till riset

Mango Chutney

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

2 mangofrukter

4 torkade aprikoser

½ chilifrukt

1 bit ingefära

1 msk äppelcidervinäger

1 nypa havssalt

lite olivolja till stekning

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mango chutney: Skala och hacka rödlök och vitlök. Värm upp en kastrull med lite olivolja. Fräs rödlöken mjuk. Skala och tärna mangon. Lägg ner den i kastrullen.
  3. Finhacka aprikoserna. Kärna ur chilin och skala ingefäran, finhacka de sedan. Lägg ner aprikoserna, chilin och ingefäran i kastrullen. Tillsätt vinägern och salt. Låt det puttra ihop på svag värme under omrörning till servering. Gör resten under tiden.
  4. Förbered riset. Sätt på det några minuter innan laxen åker in i ugnen.
  5. Laxen: Salta och peppra laxen. Lägg ut två filoark på varandra på en skärbräda. Dela arken med en kniv så du har fyra bitar. Pensla med oljan på arket. Lägg ut laxen ovanpå filoarket. Rulla ihop till fyra paket. Knyt ändarna med purjolöksändarna. Lägg paketen på en smord plåt eller ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 10-15 minuter.
  6. Servera laxen med mango chutney och ett gott ris med kokos på toppen.

Lax i filodeg