En skön långhelg som toppas imorgon!

jun 5, 2016 | Okategoriserade

Långhelg som toppas av Sveriges nationaldag. Hur den ska firas vet jag inte mer än att det ska spelas fotboll. Sen är det klart att den ska firas på ett eller annat vis. Igår påbörjade jag rabarbersaftandet. Och idag tappades saften upp i burkar och i flaskor. Perfekt att ge bort i present. Vi tjuvsmakade lite och det smakade verkligen sommar. Ena dottern tyckte den var perfekt. Varken för söt eller för sur. Kvällen avslutades med basket på altanen och en kopp te och korsord med sonen. En perfekt dag! 

Rabarbersaft! Ger ca 3 liter
1,7 kg rabarber
3 liter kokande vatten
saften av 1 citron
strösocker (350 g/avrunnen liter saft)
1. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg den i en stor kastrull.

2. Slå det heta vattnet över rabarbern tillsammans med citronsaften och rör om. Låt blandningen stå i rumstemperatur och marinera i ett dygn.

3. Sila saften två gånger – först genom ett durkslag och därefter genom en silduk.

4. Kontrollera mängden saft och mät upp rätt mängd socker. Häll saften i en gryta, tillsätt sockret och värm blandningen försiktigt tills sockret löst sig. En hushållstermometer ska visa ca 80 grader när saften är klar.

5. Tappa upp saften på varma flaskor och förslut. Receptet kommer från tidningen ”Hembakat”.