Drömmen om sockervadd gick i uppfyllelse idag för många barn som spenderade kvällen på ett sommarland där jag bor. Yngsta sonen åt 1/4 av sin som sen hamnade i soporna. Jag tycker sockervadd är fint men väldigt kladdigt och sött. Jag har aldrig testat att gjort det själv men det säga inte vara så svårt. Det kanske är värt att testa nån dag då man är sugen på att ha smält socker i stora delar av köket. Här kommer ett recept för den som vill testa.
Spunnet socker
Receptet kommer från Aftonbladet.
3 dl socker
4 msk vatten
1,5 msk glykos
1 tsk ättika
Några droppar karamellfärg om du vill ha kulört spunnet socker
lite matolja
papper eller tidningar som skydd för golv och väggar
Gör så här:
Fixa först en ställning att spinna sockret över. Det kan vara två pinnar, typ kvastskaft, långa slevskaft, innebandyklubbor eller liknande som du kör fast i glipan i en halvöppen kökslåda eller gluggen efter en utdragsskiva.
Olja skaften och lägg ut skyddspapper/tidningar på golvet under och väggen/lådorna framför.
Häll allt utom karamellfärgen i en kastrull. Koka på medelvärme till 140 grader. Rätt temp är viktig för att det här ska bli bra så skaffa en stek- eller sockertermometer.
Rör i karamellfärgen med lugna tag.
Ta kastrullen av värmen och låt svalna 2 minuter.
Doppa en gaffel i sockret utan att röra om.
Sväng gaffeln snabbt över pinnarna så att sockertrådarna landar där.
Fortsätt att doppa gaffeln och svinga ut nya trådar.
När du fått en lagom stor härva virar du ihop den ungefär som garn och lägger i en burk eller gryta med tätslutande locka. Det spunna sockret får inte bli fuktigt då klumpar det ihop sig.
Fortsätt tills du har så mycket spunnet socker du behöver.
Blir sockermassan för kall och tjockflytande kan du värma på den en kort stund igen.