Enkel äppelkaka utan gluten!

sep 10, 2016 | Bakning

Så fort de första löven faller och när barnen sätter sin fot inne på skolorna igen så kommer också den första förkylningen som ett brev på posten. Helst plötsligt ska alla baciller blanda en härlig cocktail som nästan alltid utmynnar i feber och gult snor. Jag brukar oftast klara mig men den här gången har det varit segt och rikligt aldrig brutit ut men nu tror jag det är på gång åt rätt håll.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen, säger den lite taffliga svenska översättningen av det gamla walesiska ordspråket An apple a day keeps the doctor away. Nu har forskare undersökt hälsoeffekterna av att äta ett äpple om dagen, jämfört med att inte göra det. Här hittar ni en artikel om ni är nyfikna på mer information.

Ikväll åt vi en supergod glutenfri paj som jag varmt rekommenderar. Testa!

Sätt ugnen på 225 grader. Du behöver ett gäng äpplen som du skär i ca 0,5 cm tjocka skivor. Fyll en form. Blanda sedan i 1 msk nymortlade kardemummakärnor och 2-3 msk kanel med äppelskivorna.

Smält sedan 50 g smör i en kastrull tillsammans med 2 dl råsocker och 3 msk flytande honung. När det smälter ihop så tillsätter du 2 dl grovhackad mandel och 2 dl grovhackade hasselnötter. Häll smeten över äpplena och grädda i ca 15 minuter. Passa noga för nötterna bränns lätt så ha en bit aluminiumfolie redo.