Ett fång rosor och kronärtskocka till middag!

okt 1, 2014 | Vego

Kan det bli mycket bättre än så? Jag tycker den kombinationen känns perfekt om man är en sann romantiker. Två blommor i en smäll! Jag inte är den romantiska typen som förväntar mig rosor. Jag skulle bli minst lika glad om jag fick en skruvdragare eller en bra häcksax. Men om jag skulle bli bjuden på kronärtskockor så faller jag pladask och smälter som smöret på skockans blad. Barnen är också förtjusta i denna vackra grönsak, mycket beror nog på att man äter den med händerna och att det gömmer sig något längst där inne. Nyfikenheten vinner över osäkerheten att smaka. En skocka kan man servera som en förrätt, dela den och servera en halva var. Vackert och lagom mycket om mer mat väntar. Ps. Kronärtskockor och rosor hittar du i veckans annonsblad. Jippi!

Kronärtskockor med vispat citronsmör! (recept Lisa Lemke)

 • 4-8 st kronärtskockor (beroende på storlek)
 • 0,5 gul lök (till kokvattnet)
 • 75 g kallt smör
 • 1 stor citron (skalet, rivet)
 • 1 citron (saften, pressad)
 •   flingsalt
 1. Koka upp rikligt med saltat vatten med en nypa socker och klyftad lök i en kastrull tillräckligt stor för att rymma alla kronärtskockor.
 2. Skär bort stocken, eller roten, från skockorna och lägg ner dem i grytan med kokande vatten.
 3. Lägg på ett mindre lock eller tallrik som tyngd på skockorna, så de hålls under vatten och koka i 25-30 minuter eller tills skockorna känns mjuka när du sticker ner en provsticka i dem eller bladen lossar lätt från skockorna.
 4. Gör under tiden det vispade citronsmöret
  Smält 1/4 av smöret och skär resten i tärningar. Häll det smälta smöret i en skål och vispa med elvisp. Tillsätt det tärnade smöret, citronsaft och skal allt eftersom. Vispa tills smöret är vitt och fluffigt.
 5. Smaka av med salt och ha smöret ute i rumstemperatur tills det är dags för servering.
 6. Dra av bladen från skockan och doppa nederdelen av varje blad i smöret och skrapa av fruktköttet på bladet med tänderna
 7. Plocka blad för blad, utifrån och in, tills du kommer in till de tunna små bladen utan fruktkött på i mitten. Ta bort dessa samt det skägg/hår du hittar innanför dem. Det du har kvar är själva hjärtat som du också äter tillsammans med smöret.

shutterstock_175155500

 

shutterstock_195600152