Jag har skrivit om chiafrön tidigare men det tål att upprepas. Jag använder chiafrön till frukostgröten, istället för ägg i köttbullesmeten, som energidryck, smoothies, bakverk, sylt mm. Det finns så många användningsområden. Det här är bara några.
Visste du att..
* Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötkött, ungefär 20 procent. Proteinet är också komplett, alla essentiella aminosyror finns med.
* 100 gram chiafrön innehåller 19 gram alfa-linolensyra, omega 3-familjens moderfettsyra, vilket är åtta gånger så mycket som i lax.
* Fröna är rika på antioxidanter som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och ska, enligt forskningen, kunna motverka cancer.
* Två matskedar frön ger dig inte bara mer än dubbelt så mycket järn som finns i 100 gram spenat, du får också i dig ordentligt med magnesium, fosfor och mangan.
* Chia kan ge dig ett starkt skelett, tack vare sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
* Fröna innehåller fiber som bildar en gel i tarmarna, vilket gör att näringen i maten tas upp långsammare. Info från: www.aftonbladet.se
En bra frukost!
Blanda 2,5 msk chiafrön med ca 1 dl vätska (t. ex mandelmjölk, komjölk, kokosmjölk) Rör runt då och då. Låt svälla i ca 10 min. Servera med bär och frukt och toppa gärna med granola eller lite nötter.