Falafel med fantastisk tahinidressing!

nov 5, 2015 | Okategoriserade

Vissa middagar kommer jag minnas länge. I onsdags var en sådan. Det var en ovanlig onsdag. Jag blev sugen på att göra falafel i ugn (fritera är inte min grej). Jag hade det mesta hemma men för att fylla ut smeten så mixade jag i morötter och solrosfrön. Det blev väldigt gott. Till falafel har man ofta yoghurtsås och tabbouleh och det kan vara jättegott. Men jag har hittat ett nytt tillbehör som snabbt blev en favorit hemma hos oss, framför allt hos sonen som gillar smaker. Han skulle nog kunna dricka den här dressingen. Jag hittade den i en kokbok som heter ”Hello Green”. Det är härligt att sitta runt ett middagsbord där alla är nöjda. Vi pratar om vad som hänt under dagen. Barnen gillar maten och speciellt dressingen, de tar om en och två gånger. Ingen springer omkring, ingen som ropar FÄRDIG, inget krossat glas på golvet. En middag att minnas med andra ord. En ovanlig onsdag på flera sätt!

Falafel på mitt sätt

  • 3 dl kikärter 
  • 1 liten gul lök 
  • 1 dl bladpersilja 
  • 3 vitlöksklyftor 
  • 1 msk bovetemjöl eller vetemjöl
  • 1 tsk salt 
  • 1 tsk spiskummin 
  • 1/2 tsk malen koriander 
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 liten morot
  • 1/2 dl solrosfrön
  • ev en skvätt vatten
  • Tahinidressing:
  • 1/2 dl tahini (sesampasta)
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl pressad citron
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk soja, gärna tamari
  • 1/2 tsk havssalt
  • 1/2 dl olivolja

Tahinidressing: Mixa allt utom olivolja till en slät dressing. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan maskinen är igång. Smaka av.

Falafel: Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Låt kikärtorna rinna av. Om du använder matberedare, lägg i alla ingredienser till falafeln och mixa till en ganska torr smet. Om du inte har en matberedare kan du mortla kikärterna och finhacka resten av ingredienserna. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
  2. Forma bollar av smeten, tryck till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
  3. Lägg falaflarna på plåten och baka i mitten av ugnen 35-40 minuter, till de är gyllene. Vänd efter halva tiden.
  4. Servera i pitabröd eller i salladsblad med gurka, morötter och tahinidressing.