Asiatisk biffsallad på entrecote

jun 23, 2015 | Kött, Nöt

Dofter som koriander, fisksås och ingefära spred sig i köket. Det här är nog den godaste asiatiska salladen jag ätit. Så mycket smaker och rolig att tillaga trots många moment. Testa du med!

Ps. Hittar du inte kinesisk fem-krydda kan du blanda till en själv, lätt som en plätt. Receptet hittar du längre ner.

4  port.
Ingredienser

Sallad

50 gram cashewnötter

1 msk solroskärnor

2 msk sesamfrö

200 gram risnudlar, tunna

1 huvud romansallad

1 st morot, stor

1 knippa(en) rädisor

0,5 st gurka

1 knippa(en) koriander

3 st salladslök(ar)

1 ask smörgåskrasse

1 ask alfalfagroddar

Biff

450 gram entrecôte, eller nötinnanlår

2 tsk Kinesisk fem-krydda

olivolja

Dressing
100 gram inlagd ingefära

2 st limefrukt(er)

1 msk fisksås

1 msk soya, med låg salthalt

1 msk sesamolja

0,5 st röd chilifrukt

Förberedelser: Ingredienser framme, Vattenkokaren klar, Stor stekpanna, hög värme.

1. Torrosta cashewnötterna, solroskärnorna och sesamfröna i stekpannan och skaka om den regelbundet tills alltihop har fått fin färg, häll dem sedan i en skål, ställ tillbaka stekpannan på plattan och vrid upp värmen till högsta.
2. Lägg nudlarna i en skål med en nypa salt och häll på kokande vatten så att det täcker nudlarna.

3. Gnid köttet med salt, peppar och fem-krydda och stek i pannan med 1 matsked olivolja, vänd det en gång i minuten tills det är stekt som du vill ha det i en annan skål, blanda inlagd ingefära, saften från 1 eller 2 lime, fisksås, soja och sesamolja, strimla sedan chilin fint och tillsätt den.

4. Ansa sallaten och bryt av bladen, dela de större och strö ut allihop på en stor bricka.

5. Riv moroten grovt över på ett rivjärn.

6. Dela rädisorna i halvor, grovhacka gurkan och hälften av korianderbladen och ansa och skiva salladslökarna tunt.

7. Lägg alla grönsakerna på brickan, klipp över krasse och strö på alfalfagroddarna.

8. Häll av vattnet från nudlarna, skölj med kallt vatten och låt dem rinna av igen, lägg dem sedan på brickan tillsammans med det andra.

9. När köttet är klart, flytta det till en skärbräda för att vila, skiva det sedan och lägg det på salladen och häll över eventuellt köttsaft.

10. Strö på nötterna och servera dressingen vid sidan om, tillsammans med några limeklyftor.
Receptet kommer från kokboken Middag på 15 minuter av Jamie Oliver.

Ingredienser till kinesisk five-spice-krydda

4 tsk hel vitpeppar eller szechuanpeppar

4 stjärnanis

4 tsk fänkålsfrön

2 tsk hela kryddnejlikor

4 tsk malen kanel

Gör så här:

Mortla de hela kryddorna till ett fint pulver. Blanda med kanel och förvara i en burk med lock.