Fantastisk fisksoppa

mar 18, 2024 | Fisk, Soppor

Tid: ca 60 min

Ingredienser: 

600-700 g filé av t ex kolja, torsk och lax

1 Gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 msk Olivolja

1 Fänkål (350g)

1 Morot

5 Råa potatisar

1,2 liter vatten + 3 fiskbuljongtärningar

1 tsk Timjan

1 Burk körsbärstomater

Salt

Peppar

1 Kuvert saffran (½  g)

2 dl Torrt vitt vin

400 g Räkor

Saft av ½ apelsin

1 Kruka färsk timjan

Gör så här:

  1. A.      Skala och finhacka gul lök och vitlök. Strimla fänkålen. Skala och skär moroten i stavar. Skala och skär potatisen i tärningar. 
  2. B.      Fräs gul lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Lägg efter några minuter i fänkål, morot och potatis. Häll i vatten. Snula i buljongtärningar och timjan. Häll i burken med körsbärstomaterna. Salta och peppra försiktigt. 
  3. C.      Koka upp låt soppan koka i ca 30 minuter. HIT kan man förbereda oxh i så fall koka upp soppan när det är dags för de sista momenten.
  4. D.      Rensa räkorna. Skär fiskfileérna i lagom stora bitar. Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan 3-6 minuter. Lägg sedan i räkorna. 
  5. E.       Smaka av soppan med pressad apelsin och mer kryddor om det behövs. Strö över repad timjan över soppan.

Servera soppan med ett gott bröd och gärna aioli.