Tid: ca 60 min
Ingredienser:
600-700 g filé av t ex torsk och lax
1 Gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk Olivolja
1 Fänkål (350g)
1 Morot
5 Råa potatisar
1,2 liter vatten + 3 fiskbuljongtärningar
1 tsk Timjan
1 Burk körsbärstomater
Salt
Peppar
1 Kuvert saffran (½ g)
2 dl Torrt vitt vin
400 g Räkor
Saft av ½ apelsin
1 Kruka färsk timjan
Gör så här:
- A. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Strimla fänkålen. Skala och skär moroten i stavar. Skala och skär potatisen i tärningar.
- B. Fräs gul lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Lägg efter några minuter i fänkål, morot och potatis. Häll i vatten. Snula i buljongtärningar och timjan. Häll i burken med körsbärstomaterna. Salta och peppra försiktigt.
- C. Koka upp låt soppan koka i ca 30 minuter. HIT kan man förbereda oxh i så fall koka upp soppan när det är dags för de sista momenten.
- D. Rensa räkorna. Skär fiskfileérna i lagom stora bitar. Sjud fiskbitarna sakta i den kokheta soppan 3-6 minuter. Lägg sedan i räkorna.
- E. Smaka av soppan med pressad apelsin och mer kryddor om det behövs. Strö över repad timjan över soppan.
Servera soppan med ett gott bröd och gärna aioli.
