Fantastisk vardagssoppa med pannkaka till efterrätt!

sep 24, 2014 | Soppor

Mer än ofta händer det att yngsta sonen vill ha pannkakor till middag. När han kommer hem från förskolan är han jättehungrig och då gäller det att servera middagen illa kvickt. Jag ska påpeka att då brukar klockan vara 16.00 hemma hos oss. Får han inte något i sig brukar det sluta med ett vredesutbrott på köksgolvet. Idag när han kom hem var blodsockret lågt och då ville han självklart ha pannkakor. Jag, den goda mor jag är sprang ut till hönshuset och hämtade ägg som jag sedan kläckte i pannkakssmeten. Men vid det laget hade yngsta sonen rest sig från köksgolvet och kommit in i nån sorts motorcykellek med brorsan. Jag lekte med tanken att det var torsdag och fixar snabbt ihop en soppa till varmrätt. Jag steker pannkakor som en gud medan jag mixar soppan lagom slät. Lagom till bordet är dukat och alla pannkakor är stekta kommer barnen in och sörplar i sig soppan och slukar pannkakorna. En väldigt bra torsdag…nää, jag menar onsdag!

Röd linssoppa (Anna Bergenström)
4 port

1 stor finhackad gul lök
1-2 msk olja eller margarin
1-2 tsk paprikapulver
3 dl röda linser
1 ¼ l svag buljong
2 råskalade tärnade potatisar
ca 2 msk tomatpuré
1 tsk salt + lite svartpeppar

Fräs löken i en stor kastrull. Pudra över paprikapulver och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och koka soppan sakta under lock ca 30 min eller tills potatis och linser mosat sig. Röda linser kokar sönder och gör soppan tjock och fin. Servera med tjocka citronklyftor, bröd och ost.

Pannkaka
Ingredienser
2 1⁄2 dl vetemjöl eller bovetemjöl
6 dl mjölk
3 st ägg
1⁄2 tsk salt
2 msk Smör
Gör så här:

Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resterande mjölk, ägg och salt. Låt smeten svälla ca 10 min. Smält smör i en stekpanna och häll ner i smeten. Grädda tunna pannkakor i stekpannan. Servera gärna med bär och grädde!

IMG_2245.JPG

IMG_2244.JPG