Får i kål! Nää, det smakar inte kofta!

okt 5, 2015 | Dryck, Kött

Åh, det är måndag morgon och himlen visar 50 nyanser av grått men det gör absolut ingenting. Jag lever fortfarande på helgens matupplevelse som bestod av några få ingredienser. ”Får i kål”. Det är riktig husmanskost där köttet är så mört att det smälter i munnen. Helgen bjöd också på namngivningscermoni, rundvandring på ett slott, lek i parken med kusinbarnen, båttur över Östersjön och mycket mer. Idag väntar nya äventyr med tunga lyft, föräldramöte och tjejkväll. När livet är som bäst.

Att hösten är här blev jag påmind om när båten gungade på överresan mot fastlandet och att snoriga barn befann sig i lekrummet. För mig är det en typisk påminnelse om att vi går mot mörkare och blåsigare tider. Jag går igång på alla cylindrar och vill boosta immunförsvaret med allt möjligt gott. Så här kommer ett recept som kan vara bra i hösttider.

”Får i kål”

1 kg grytkött av lamm, gärna med ben

5 dl vatten

1 tärning ljus nötbuljong

1 st lagerblad

10 korn svartpeppar 1

st litet vitkålshuvud, i klyftor

salt

I Norge äts får i kål traditionellt på hösten. Rätten är mest populär i de västra delarna av landet. Rätten har en egen dag: den sista torsdagen i septmeber. Den blev utsedd till nationalrätt i radioprogrammet Nitimen på 1970-talet. Kött och kål ska koka tillsammans sakta, sakta. Kokt potatis och senap är gott till.

Bryn köttet, lägg i gryta, krydda. Slå på vatten, smula ner buljongen. 1 Lägg i kålen och koka klart, räkna med ca 3 timmar till köttet är mört. Strö på persilja och servera med tillbehören.

Rödbetssmoothie

Ingredienser
1 dl bladspenat
0,5 avokado
0,5 äpple
0,5 banan
1 dl frysta bär, Jag tog hallon
0,5 lime, (saften ur den)
1 cm färsk ingefära
2,5 dl vatten eller valfri vätska, kanske råpressad äpplejuice
1-2 tsk chiafrön
1-2 tsk rödbetspulver

Gör såhär
Mixa samtliga ingredienser och servera. Lätt som en plätt.

shutterstock_189670538