Far jag kan inte få upp min kokosnöt!

nov 10, 2015 | Gott och blandat

Eftersom jag inte bor på varmare brädgrader där finns gröna och färska kokosnötter gick jag till affären och köpte en hederlig brun kokosnöt som vi är vana vid i Sverige, eller en tetra med kokosvatten. Innan det blev poppis med kokosvatten, kokosmjöl, kokosfett, kokossocker, med mera så hängde nog de flesta ut kokosnöten till fåglarna. Men nu sitter vi själva och knaprar på det goda innehållet. Iallafall i vår familj. I en färsk grön kokosnöt så finns det kokosvatten och den vätskan stelnar till en vit massa om kokosnöten får mogna. Den råvaran blir sedan bland annat kokosfett och kokosflingor. Så om vi öppnar en brun kokosnöt (mogen nöt) så innehåller den kokosmjölk och den stelnade massan.

Enkla kokostips 

1. Ta en tesked kokosolja när du känner dig trött i kroppen och hjärnan. Eftersom kokosolja fungerar som energi till hjärnan på samma sätt som ketoner och kolhydrater, blir du pigg snabbt.

2. Använd kokosolja som hårinpackning eller som återfuktande och skyddande ingrediens i balsam, schampo eller hudcreme.

3. Kallpressad kokosolja är bra mot torr hy, torra läppar och trötta ögon. Den är effektiv mot psoriasis och eksem. Oljan gör huden mjukare, förhindrar rynkbildning och motverkar åldersfläckar.

4. Kokosoljan fungerar också perfekt som massageolja, då den håller bindväven stark och mjuk. Den reparerar skadad hud och verkar läkande då den sugs upp av bindvävens cellstruktur.

5. Kokosvatten återställer snabbt vätskebalansen i kroppen. Passar utmärkt att dricka efter träning eller under en varm sommardag för att inte riskera att bli uttorkad.

6. Naturligt kokosvatten innehåller inga tillsatta konserveringsmedel eller socker och är ett betydligt bättre alternativ än läsk och saft. Mixa kokosvattnet med färska bär och du får en härlig sommardrink!

Tipsen kommer från bland annat ”mittkök

  
Perfekt med kokosvatten efter ett träningspass!