Fira Pia med skrei – en torsk i sina bästa år!

feb 22, 2014 | Okategoriserade

Känner du någon Pia så tycker jag att du ska fira henne extra mycket idag. För idag är det hennes namnsdag. Det sägs att namnet Pia härstammar från påven Pius, men frågan är varför namnet i så fall bara skulle vara vanligt i Sverige som är protestantiskt och inte i katolska länder som Italien. En annan förklaring kan vara att namnet Pia härstammar från skånskans ord för piga som uttalas just ”Pia”.

Här kommer ett spännande recept på skrei. Smaklig spis! Här kan du läsa mer om skrei www.norskfisk.se

Stekt Skrei med ägg och kapris

Ingredienser till 4 personer

Skrei (torskfilé) 800 g, 1 msk salt, 2 vitlöksklyftor, 1 msk smör, solrosolja, 2 ägg, 100 skalade räkor, pepparrot, 150 g smör, 1 st schalottenlök, 3 msk kapris, 2-3 tsk citronsaft, salt och peppar.

Tillagning (30 min )

Skär fisk i portionsbitar. Strö över salt. Låt dra i 7 minuter.
  1. Koka ägg 5 minuter. Skala räkor. Skala och skär ägg i klyftor. Skala och finhacka vitlök.
  2. Skala och hacka schalottenlök. Bryn smör och schalottenlöken lätt. Tillsätt kapris. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  3. Skölj av och torka fisken. Värm solrosolja i én stekpanna. Lägg i fisken. Stek tills den är nästan genomstekt, 6-7 minuter. Först då vänder du fisken och steker den 1-2 minuter på den andra sidan. Tillsätt smör och vitlök i stekpannan mot slutet av stektiden. Ös smöret försiktigt över fisken.
  4. Servera fisken med räkor, ägg och kaprissmöret. Avsluta med att strö över riven pepparrot.

skrei

 

Bild och recept kommer från www.spisa.nu