Fish tacos och Flashdance!

mar 23, 2015 | Fisk

Min helg började i fredags morse då ett flygplan tog oss tidigt till Göteborg. När jag planerade resan så hade jag en bild av hur den skulle bli. Men det blir sällan som man tänkt sig. Det började redan natten till fredagen med att ena dottern fick hög feber. Inte så lyckad kombination med feber och nöjestripp men vi valde att åka ändå. Hon låg däckad hela fredagen i min svågers lägenhet. Just då var jag väldigt tacksam för att min andra dotter gillar X-box. Fredagen tillbringade vi mycket inne i en lägenhet med olika spel och Bolibompa. Trots att vi alla var lite avslagna så avslutade vi kvällen med färska räkor från Feskekörka. Till lördagen vaknade alla upp pigga och glada. Vi  tog oss till Universeum och sedan en sväng på stan. Kvällen avslutade vi med att se Hanna och de andra fantastiska artisterna i ”Flashdance”. Söndagen tillbringade vi hos Hanna och hennes familj. Vi började med en brunch och sen började vi förbereda dagens lunch som skulle bli fish tacos. Jag älskar verkligen att få stå och laga mat i timmar och då gärna i sällskap med någon. Det var längesedan syrran och jag lagade mat tillsammans så det blev en lyckad söndag. Lunchen blev fantastisk god. För att knyta ihop säcken och helgen så avslutades helgen med att andra dottern fick feber. Men det blir ju sällan som man tänkt sig, utan förhoppningsvis bara bättre. Här kommer receptet på den supergoda lunchen.

Det här receptet innehåller några moment men det är värt besväret!

Fish tacos, 4 portioner. Receptet kommer från kokboken ”Junk food” av Liselotte Forslin. 

Du behöver:

500 g torskrygg, flingsalt, svartpeppar

Marinad

1/2 dl pressad lime eller citron, 1 dl olivolja, 1 tsk grön Tabasco, 1 tsk salt.

Mynta-och mangosalsa 

1 skalad och hackad mango, 2 hackade tomater, 2 skivade salladslökar, 3 msk hackad mynta, 1 tsk flingsalt.

Refried beans

400 g kokta röda bönor (kidney beans), 2 skivor bacon, 2 msk olivolja, 1 hackad vitlöksklyfta, 11/2 dl hönsbuljong, chiliflingor, flingsalt, svartpeppar, koriander,

Till servering

Limeklyftor

Gör så här: Börja med att blanda samman marinaden. Lägg torskryggen i en låg form och häll över marinaden. Täck med plastfolie och låt stå kallt i en timme. Vänd fisken efter halva tiden.

Gör salsan genom att blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå i rumstemperatur.

Refried beans. Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Stek baconet i oljan, ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Tillsätt vitlöken och bönorna i pannan. Stek bönorna och mosa dem med en sked. Smula baconet och blanda i. Späd med buljongen till en krämig konsistens. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar. Lägg upp i en skål och garnera med koriander.

Torka av fisken lätt med hushållspapper och grilla den 2-3 minuter på var sida i grillpanna eller på en grill tills den faller isär när du petar på den. Salta och peppra.

Bred fried beans på bröden, lägg på några fina fiskbitar och toppa med salsa. Servera med limeklyftor till. Smaklig spis!