FISKGRATÄNG!

jan 18, 2019 | Fisk

50280460_2247450975517106_719214212408147968_n

En härlig fiskrätt med god sås. Extra kul när det att få spritsa ut moset runt kanterna i gratängen. Tänk dock på att ha rätt storleken på tyllen för annars är det risk att om spritspåsen är i plast inte riktigt orkar utan kollapsar. Har lärt mig själv av det misstaget ?

Receptet kommer från sidan Vivavinomat.

FISKGRATÄNG

Ingredienser:
Ca 4 portioner
300 g lax, i 2×2 cm kuber
300 g torsk, i 2×2 cm kuber
100 g skalade räkor

Potatismos:
1 kg potatis av mjölig sort
1-1,5 dl mjölk eller gräddmjölk
3 msk smör
1 äggula
salt och peppar

Sås:
2 dl grädde
1 dl mjölk
1,5 dl vitt vin
2 msk mjöl
2 msk koncentrerad skaldjursfond eller hummerfond (eller 1 st buljongtärning)
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk råsocker
1 msk smör
salt och vitpeppar

Tillbehör:
Dill till garnering
Valfria grönsaker till exempel sockerärtor

Potatismoset

Skala potatisen, dela större potatisar och koka mjuk i vatten med salt, känn med sticka. Häll genast bort vattnet genom ett durkslag och låt ånga av ordentligt.

Stöt eller vispa moset hastigt, tillsätt mjölk (gärna varm) och smör. Smaka av med salt och peppar,och rör i en äggula.

Tips för ett bra mos: Använd helst en mjölig potatissort och undvik färskpotatis med mycket stärkelse. Mixa/vispa inte för kraftigt i moset med risk för att det blir klistrigt. Det gör inget om det är lite bitar kvar. Vill du ha ett helt slätt mos är det i så fall bättre att först pressa potatisen genom en potatispress och därefter röra ned mjölk/ grädde. Mjölken/grädden får gärna vara varm innan den tillsätts i moset. Mängden tillsatt vätska kan behöva anpassas beroende på hur mycket vatten det är kvar. För mycket vatten kvar ger ett blaskigt mos och det gäller att koka potatisen mjuk men inte så länge så att det är onödigt mycket vatten i potatisen. För att undvika detta, koka ganska stora bitar av potatis och känn med sticka. Häll bort vattnet genom durkslag direkt medan potatisen är het, så att så mycket vatten som möjligt hinner ånga av.

Såsen

Koka ner vinet i en kastrull tills hälften av vätskan återstår. Vispa ut mjölet i grädden och mjölken och häll ned i kastrullen. Tillsätt fond, socker, och cayennepeppar. Låt småkoka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör i en klick smör.

Gratängen

Sätt på ugnen, ca 225 grader. Spritsa/klicka moset som en krans längs kanten i en smord form eller portionsformar. Gratinera moset högt i ugnen i ca 5 minuter så att topparna på moset får lite färg. Salta och peppra fiskkuberna något och fördela i botten på formen/formarna. Häll över såsen. Sänk ugnsvärmen till ca 175 grader och gratinera i ca 20 minuter i 175 graders ugnsvärme i mitten av ugnen. Toppa med skalade räkor och dill vid servering.