Fiskpaj till middag!

jul 5, 2017 | Fisk

19720214_10155419597372673_204312573_o

En av de godaste fiskpajar jag vet. Det är några moment men det är det värt med tanke på hur god den är. En paj som funkar bra att göra på både fryst och färsk fisk.

JAMIES FISKPAJ

Du behöver: 

  • 5 stora potatisar, skalade och tärnade i 2,5 stora bitar,
  • salt och svartpeppar.
  • 2 ägg
  • 2 rejäla nävar spenat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 morot, halverad och finhackad
  • olivolja
  • ca 3 dl vispgrädde
  • 2 rejäla nävar cheddar eller parmesan
  • saften av 1 citron
  • 1 rågad tsk senap, gärna engelsk
  • 1 rejäl näve slätbladig persilja, finhackad
  • 500 g kolja-eller torskfilé, utan skinn och ben, skuren i remsor
  • muskot (kan uteslutas).

Värm ugnen till 230 grader. Lägg potatisen i kokande saltat vatten och låt koka i 2 minuter. Lägg försiktigt i de hela äggen och koka dem i 8 minuter tills de är hårdkokta. Vid det laget är potatisen också kokt. Under tiden ångar du spenaten i ett durkslag ovanpå potatiskastrullen. Det tar bara någon minut. När spenaten är klar tar du bort den från durkslaget och kramar ur all resterande vätska. Låt sedan potatisen rinna av i durkslaget. Ta upp äggen, skölj den under kallt vatten, skala dem och dela dem i fyra delar. Ställ dem åt sidan. Stek löken och moroten i en kastrull med lite olivolja i ca 5 minuter, tillsätt vispgrädden och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och lägg i ost, citronsaft, senap och persilja. Lägg spenat, fisk och ägg i en ugnsfast form och blanda, häll över den gräddiga grönsakssåsen. Mosa den kokta och avrunna potatisen – tillsätt lite olivolja, salt och peppar och en gnutta muskot om du vill. Lägg moset ovanpå fisken. Bry dig inte om att försöka få det att se fint ut – det här är hemlagad mat. Ställ formen i ugnen i 25-30 minuter tills potatisen fått fin färg. Servera med lite trevliga ärter eller andra grönsaker, bönor tomatsås och tomatketchup inte att förglömma. Dålig smak, men gott och det är just det som jag gillar/Jamie.

shutterstock_118876585