Födelsedagsfrukost under valnötsträdet!

jun 14, 2016 | Okategoriserade

Idag vaknade jag av skönsång från det äldsta barnet. Dom andra sov och mannen hade åkt till jobbet. Klockan visade 06.20. Hon bad mig följa med ut i köket där hon bad mig vänta. Hon satte igång Håkan Hellströms ”Valborg” på stereon som stod ute på altanen. Hon ledde ut mig till uteplatsen. Hon hade dukat upp en frukost under valnötsträdet med allt som hon vet att jag och syskonen brukar äta till frukost. Gröt, avokadoyoghurt, smörgåsar, te mm. Jag blev så rörd av omtanken och allt min 10-åriga dotter fixat. 

Sedan drog dagen igång med skolavslutning där en tårtbuffé serverades. Vi hade sedan kalas för mig och barnen för att de slutat skolan. Jag hade gjort det lätt för mig genom att servera varmrökt lax, färskpotatis, melon, sommarsås från Fårö, bröd och ost. Vi avslutade middagen med jordgubbar och grädde. Så gott avslut på en toppendag! Tack alla som firat mig! 

Här kommer receptet på såsen som passar gott till rökt fisk eller bara grönsaker! 

Ingredienser

Till 4-6 personer behövs:

3 dl gräddfil eller mild avrunnen yoghurt

Skalet av en citron

Saft av ½ citron

2 msk svensk söt senap

1 pressad vitlöksklyfta

1 dl fint hackad dill

3-4 msk finskuren gräslök

Salt och peppar

Lite italiensk salladskrydda

Blanda allt i en skål. Låt det hela stå och mogna i rumsvärme i ungefär en timme. Om du gör den här goda såsen i förväg är det bättre att ställa in den i kylen. Ta fram den en halvtimme innan servering. Receptet kommer från Anna Bergenström.