FÖRSÖK ATT TEMPERERA CHOKLAD!

dec 18, 2017 | Bakning, Sött

Jag minns en jul när jag var sisådär 13 år och skulle gjuta av en tomte i choklad. Eftersom jag hade noll koll på vad tempererad choklad var så satt chokladen kvar i skalet. Nu 24 år senare är jag en aning mer upplyst och vet så mycket som att det finns något som heter tempererad choklad. Jag är nyfiken och tycker om att lära mig saker. Men eftersom desserter, bakverk och godis kräver finlir så är det inte helt enkelt när jag annars brukar laga på mat på känsla utan att väga in varenda ingrediens.

Men jag ville verkligen testa och gav mig tusan på att klara det. Min plan var mörka praliner, fyllda med brynt smörkola och vit choklad-hallonkräm Första försöket gick åt skogen. De lossande inte alls från formen. Jag använde två termometrar, de visade höet olika temperatur. Jag ni förstår själva. Vilken ska jag lita på. Nästa dag inhandlade jag en ny ”bäst-i-test” termometer. andra försöket gick jättebra. De lossnade höet från sin form och ligger nu i kylskåpet i väntan på julafton. Idag skulle jag filma det hela, men då hade jag ju naturligtvis köpt en annan sorts choklad. det gick inte som jag tänkt mig trots att temperatur och annat var rätt. Men jag tror det va kvalitén på chokladen som avgjorde dagens misslyckande. Smakerna satt där de skulle. Men jag lär mig hela tiden genom att göra fel. Då vet jag hur jag ska göra rätt nästa gång. (förhoppningsvis).

Receptet jag arbetade ifrån hittade jag HÄR!

25497241_10155916777527673_2034184230_n

Lyckade praliner efter andra försöket. Fyllda med brynt smörkola och vit chokladhallonkräm.