Första steget på utmaningen!

feb 15, 2016 | Fisk

Min utmaning har tagit fart på riktigt. Jag var och handlade mat igår inför kommande vecka. Jag har gått igenom frys, skafferi och kyl med vad som kan lagas utifrån vad vi har hemma och vad som ska kompletteras. Budgeten den här månaden är 8000 kr/livsmedel där ingår även diskmedel, toalettpapper mm. Men jag kommer självklart sträva efter att klara mig på mindre. Eftersom vi tränar mycket behöver jag och mannen få i oss mycket protein i form av både grönsaker och kött. Jag kommer dela med mig av tips och trix för att minska kostnader på ett smart och roligt sätt. Jag tycker om att äta god mat och det kommer det bli men det kommer finnas en annan tanke bakom planeringen av måltiderna. Jag kommer i slutet av varje vecka göra en summering av hur jag tycker veckan har varit, vilka recept som har fungerat bäst osv.

Lite tips! 

* Baka eget bröd. Det finns massor med goda och roliga mjölsorter i affären. Tillsätt gärna lite god frön.

* Lär barnen att ta mindre portioner, så det inte kastas något. De kan hellre ta fler gånger.

* Jag kommer laga för 8-10 personer varje (som jag redan gör 🙂 så det blir matlådor till nästa dag.

* Ta cykeln istället för bilen när du kan. Du får motion, sparar bensin och är sjysst mot miljön. Win, win.

Ikväll åt vi en god fiskgratäng! Receptet hittar du här! (perfekt om du råkar ha lite vitt kvar sen helgen).

Till fyra pers behöver du600 g torsk eller annan vit fisk, smör till formen, 1/2 purjolök, 2 dl crème fraiche, 1 dl vitt vin eller matlagningsvin, 1 dl dill, 1/2 fiskbuljongtärning, flingsalt och nymalen peppar. Två tomater. Potatis till servering.

Sätt ugnen på 225 grader. Sedan börjar du med att fylla en kastrull med vatten och lägg i potatisen så den får koka upp. Låt den sedan sjuda tills den är klar. Under tiden potatisen kokar gör du följande: Dela purjolöken och skölj den noga. Skär den sedan i strimlor. Smöra en form. Fördela hälften av purjon i botten. Lägg fisken ovanpå som är skuren i miner bitar. Fördela sedan resten av purjon ovanpå fisken. Häll i crème fraiche, buljong, vin och dill i kastrull. Vispa runt och värm upp. Smaka av med salt och peppar. Skär tomterna i skivor, fördela dessa ovanpå fisken. Häll såsen över fisken. Ställ sedan in formen i mitten av ugnen ca 15 minuter. Servera med potatis och en sallad! Smaklig spis. Receptet är inspirerat från Monica Ahlbergs kokbok ”Vardagsmat”.