Förvandlingscurry från Enskede gård! 

aug 18, 2015 | Okategoriserade

Vardagen är igång och klockan ringer tidigt. Det går över förväntan och barnen börjar hitta in i sina rutiner igen. Jag letar inspirerande recept och åker gärna till en bokhandel i stan för att spana in kokböcker. Den här hösten kommer jag köra mycket veckoplanering till skillnad mot hur vi har gjort i sommar då vi nästan handlat varje dag beroende på vad vi är sugna på. En period i våras lagade jag flera maträtter på söndagarna för att sedan frysa in till lunchlådor. Perfekt även till vissa vardagskvällar.
För några dagar sedan, en av sommarens varmaste så fick jag sug efter en gryta. Lite konstigt men jag ville äta något varmt. Vi skulle få lunchgäster som inte äter kött så jag slängde ihop en indisk currygryta. Den blir ännu godare om man äter den dagen efter och perfekt att frysa in om det blir något över. Receptet kommer från Anna Bergenström.

Förvandlingscurry från Enskede gård, 4 port

Receptet kommer från Anna Bergenström

4–5 msk majsolja eller rapsolja
2 gula lökar, fint hackade

4 finhackade vitlöksklyftor
3 msk färsk riven ingefära

1/2 tsk mald gurkmeja

1/2 tsk mald spiskummin

1 tsk paprikapulver

1/2–1 tsk garam masala (kan uteslutas)

1/4 tsk kajennpeppar

eller chilipulver

5 dl vatten

5 medelstora finhackade tomater

1 msk honung

salt

3 dl matlagningsgrädde (15 %)

Serveras med ris, mango chutney och turkisk yoghurt
1. Laga bascurryn så här: Börja med att värma oljan i en rymlig gryta. Lägg i den fint hackade löken och låt den fräsa sakta i cirka 10 minuter.
2. Lägg sedan i fint hackad vitlök och riven ingefära och fräs ett par minuter. Därefter är det dags att lägga i gurkmeja, spiskummin, paprikapulver, garam masala och kajennpeppar eller chilipulver. Låt allt fräsa ytterligare någon minut och häll på vattnet.
3. Lägg också ner hackade tomater och honung, och låt till sist det hela puttra 25 minuter under lock. Smaka av med salt. Hit kan man förbereda.
Curry med grönsaker: Skär förslagsvis 1 zucchini, 1 broccolistånd, 4 medelstora potatisar, 2 morötter och lite blomkål i små bitar.Ta gärna haricots verts, gröna ärter eller några sockerärter också.
Värm lite olja i en wok och fräs grönsakerna ett par minuter. Lägg över dem i currygrytan och låt puttra under lock tills de mjuknat. Häll de sista 5–­6 minuterna i grädden, rör om och smaka av med salt och peppar.

Curry med kyckling: Dela 1 kyckling i bitar (det blir godast om ben och skrov är med) eller skär 4 kycklingfiléer i bitar. Värm lite olja i en wok eller annan stekpanna och bryn kycklingdelarna ett par minuter så att de får färg runt om. Salta och peppra. Ta upp och lägg över bitarna i bascurrygrytan. Koka sedan allt under lock cirka 15 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Häll de sista 10 minuterna i grädden och smaka av med salt och peppar.
Curry med lamm: Skär 300 g benfritt lammkött (av exempelvis steken) i tärningar. Bryn dem i lite olja så att de får färg runt om. Lägg sedan ner dem i bascurrygrytan och koka klart under lock 30–40 minuter. Häll mot slutet i grädde. Rör om och smaka av med salt och peppar.