Fransk löksoppa!

dec 2, 2021 | Soppor

En underbar soppa som är lika god att servera en onsdagkväll som till lite mer kalasigare tillställning. Löksoppa är en fransk klassisk maträtt som från början var en maträtt för fattiga men som med åren har växt fram och är nu något de flesta förknippar med Frankrike. Det finns många olika varianter och sätt att tillaga soppan på men de gemensamma grundläggande ingredienserna är bröd, buljong och lök.

Tid: 60 min, fyra personer

Ingredienser:

  • 5 medelstora gula löka
  • ca 3 msk smör eller olja
  • 1¼ liter vatten + 1 buljongtärning
  • 1/3 tsk timjan
  • Svartpeppar

TOPPING

  • 4 vita brödskivor skurna i tärningar som stekts i smör
  • 3-4 dl färskriven lagrad ost

Gör så här: 

  1. A.      Skala löken och skiva den tunt. Fräs den i smör eller olja i en kastrull på svag värme. Löken ska inte få färg, bara bli glansig och ”genomskinlig”, och det tar tid. Minst 15 minuter om soppan ska bli fyllig och fin.
  2. B.      Slå på vattnet, salta och lägg eventuellt i en buljongtärning också. Fast det är fusk, i en äkta fransk löksoppa ingår oftast ingen buljong. Krydda dessutom med peppar och lite timjan. Koka soppan under lock ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250-275 grader.
  3. C.      Riv osten grovt. Skär brödbitarna i tärningar som sedans stekt i smör så de får en knaprig yta. Fördela soppan i fyra ugnsäkra skålar. Lägg ner en näve krutonger i varje skål och toppa med den rivna osten.
  4. D.      Gratinera soppan i ugnen till osten smält och blivit guldgul, 5-10 minuter.
  5. E.       Servera soppan och njut!