Frasiga smördegsflarn

nov 17, 2023 | Gott och blandat, Högtider, Jul, Snacks

img_0024

Imorgon är det första december vilket betyder att julkalendern börjar. Jag ser framemot att titta med barnen varje morgon. December innebär också att after work byts ut till olika glöggtillställningar. Trots att jag gillar glögg har jag ännu inte hunnit dricka denna värmande dryck. De traditionella tillbehören brukar vara pepparkakor och ädelost och russon och nötter såklart. Men för några veckor sedan blev jag bjuden på denna supergods smördegshärlighet som var toppad med några av mina favoriter. Hur kan det bli bättre än så? Ett gott och uppfriskande tillbehör till glöggen. Ett plus är dessutom att det går snabbt att göra.

Smördegsflarn (receptet är inspirerat från cateringföretaget Äpplen & Päron)

Du behöver 

En smördeg som är ca lika stor som en plåt. Jag köpte en färdig rulle som bara var att rulla ut.

1 stort päron

2-3 persimon

1 bit chevréost

1/2 dl valnötter

Lite honung att ringla över

Flingsalt och svartpeppar

Lite färsk rosmarin att toppa med

Gör så här: Om du har en fryst smördeg behöver den tinas upp innan den plattas ut och garneras. Vik upp kanterna ca 0,5 cm och tryck till. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva päron och sharonfrukter tunt. Lägg ut de omlott gärna varannan för den vackra färgens skull. Smula över chevréosten över frukten. Krossa valnötterna något och strö över. Ringla över honung och toppa med flingsalt och svartpeppar. Avsluta med att repa över lite färsk rosmarin. In i ugnen ca 20-25 minuter. Håll koll under tiden.

img_0048