Fried rice!

jul 8, 2017 | Vego

Blundar jag kan jag riktigt höra och känna lukterna av Bangkok när jag äter fried rice. En väldigt bra vardagsrätt om du har ris över från gårdagens middag eller bara idétorka. På sommaren gör vi den i en stor muurikka eftersom vi alltid är så många som ska spisa men det går lika bra i en vanlig stekpanna.

IMG_2024

FRIED RICE, 4 port

3 dl basmatiris (alt. jasminris)
2-3 blandade grönsaker, frysta eller färska, t.ex ärtor, broccoli, m.m Ta vad du har hemma.
1 bit ingefära, ca 7 cm
1 chili (alt. 1 tsk sambal oelek)
Olja att woka i
4 msk japansk soja
2 msk sesamolja
2 msk ostronsås
1/2 dl sesamfrön
4 ägg
1 knippe salladslök
1 knippe färsk koriander (alt. persilja)
1 lime

Koka riset. Skär grönsakerna i små och bitar, finhacka ingefära samt chili.

I het panna, woka, grönsaker, ingefära, chili och ris i omgångar tills riset är gyllene och grönsakerna har ett bra tuggmotstånd. Tillsätt soja, sesamolja, ostronsås och sesamfrön. Rör om. Fortsätt hålla pannan riktigt het medan du knäcker ner äggen, ett i taget. Rör om ordentligt hela tiden. Strö över hackad salladslök och koriander. Låt var och en pressa lime över vid servering.