En klassiker på Östensson blogg som jag gärna lagar när det finns bra pris på avokado. Är du som jag avokadoälskare så kan det här receptet vara något för dig. Överraskande gott. Fröblandningen kombinerat med syran och den krämiga avokadon är ”to die for”.
Friterad avokado är farligt gott! Servera med en fräsch citrondipp, Za’atar- frökrydda.
Za’atar-frökrydda
- 4 msk pumpafrö
- 4 msk sesamfrön
- 1,5 msk spiskummin
- 2 msk malen koriander
- 2 msk torkad oregano
- 1 krm cayennepeppar
- 4 msk sumac
- 1 tsk salt
Frityrsmet
- 2 dl kolsyrat vatten
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 msk bakpulver
Citrondipp
- 2 äggulor
- 2 tsk dijonsenap
- 0,5 citron, skal
- 1 msk citronjuice
- 3 dl neutral rapsolja
- salt
Friterad avokado
- 2 avokado
- 4-5 dl panko till panering
- Neutral rapsolja till fritering
Olivolja
några droppar citron
Gör så här
- Börja med Za’atar kryddan. Lägg alla ingredienser utom Sumac och salt i en torr stekpanna. Rosta ett par minuter så att dofterna kommer fram och fröna blir gyllenbruna. Mortla alltsammans grovt och blanda i sumac och saltet.
- Blanda ingredienserna till frityrsmeten i en bunke och ställ åt sidan. Lägg pankoströbrödet i en vid skål.
- Rör samman äggulor, senap, citronskal och saft till citrondippen. Droppa ner oljan under ständig vispning tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och tabasco. Värm frityroljan till 160 grader i en vid traktörpanna. Använd dig gärna av en kökstermometer.
- Skala och kärna ur avokadorna. Skär dem i klyftor. Doppa avokadoklyftorna i frityrsmet och rulla dem därefter i pankobrödet. Fritera frasigt gyllenbruna ett par minuter och låt sedan rinna av på hushållspapper eller en handduk.
- Lägg upp avokadon på ett lämpligt ”streetfood-fat” och servera med dippen i en skål tillsammans med toppingen. Mums! Receptet kommer från Tina Nordström HÄR