Fröknäcke till mor!

maj 28, 2016 | Okategoriserade

Nästan alla i  familjen går och småsjunger ”spara på vatten, spara på vatten, spara på vatten…och så fortsätter det. Medan den yngsta har gjort om texten lite… Spara på kisset, spara på kisset 😉 Ena dottern har haft dansuppvisning där temat varit vatten. På ön vi bor har vi vattenbrist. Vi pratar mycket med barnen om att stänga av kranen när vi borstar tänderna eller schamponerar håret. Inte låta vattnet rinna och vara sparsamma. De börjar lära sig och kanske kommer det gå ännu lättare med den här sången. 

Idag har vi varit på utflykt och träffat en faster från fastlandet. Ätit rabarberpaj med knäcktäcke, några har sprungit nakna i sommarregnet, plockat blommor. Idag var det sommarlovsfeeling. 

Imorgon är det dags att fira mor! Glöm inte det! Kanske baka liten kaka eller fröknäcke! 


Fröknäcke (receptet kommer från bakasockerfritt

½ dl solrosfrön (gärna hackade solrosfrön)
½ dl pumpafrön

1 ½ msk chiafrön

2 msk krossade linfrön

1 ½ msk sesamfrön 

ev. 2 msk riven kokos

2 msk olja (ex. rapsolja)

1 ½ krm salt

1 dl + 1 msk hett vatten

ev. extra salt att strö över

Blanda frön, riven kokos och salt. Rör först ner olja och därefter det heta vattnet. Låt fröröran stå i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 175 grader. Fördela ett tunt lager av röran på en plåt med bakplåtspapper. Strö gärna på lite extra salt. Grädda fröknäcket mitt i ugnen i ca 15 minuter. Sänk därefter värmen till 125 grader och värm i ytterligare ca 45 minuter till 1 timme. Vänd fröknäcket någon gång under mitten av gräddningen, och dela det samtidigt i mindre bitar. Ta ut knäcket när det är knaprigt och torrt! Låt svalna och ät med smör och eventuellt ost.