Frukt- & nötbröd!

apr 14, 2015 | Bakning

Det här brödet väger som en tegelsten och är perfekt på många sätt. Det är går snabbt att slänga ihop. Lite disk. Den bästa gå-bort-presenten. Det är gott. Jag kan fortsätta rabbla men jag stannar här. Jag har tidigare bakat med bikarbonat men jag tycker smaken har slagit igenom så jag har inte varit så förtjust i att baka sådana bröd. Men efter att ha ätit en bit av det här brödet ändrade jag mig snabbt och bakade genast en limpa dagen efter. Det är galet gott till en gäng goda ostar. Perfekt till en matig sallad eller bara som en lyxigare frukostbröd. Lycka till och njut!

Ps. Receptet fick jag av min goda vän Camilla som du finner här.

Frukt-och nötbröd!

3 dl grahamsmjöl, 4,5 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 2 tsk bikarbonat, 1,5 dl russin, 15 torkade aprikoser, 5 torkade fikon, 100 g valnötter, 50 g hasselnötter, 5 dl filmjölk, 1 dl mörk sirap.

1. Smörj en bakform som rymmer cirka 2 liter. Klä bottnen med bakplåtspapper.

2. Blanda samman mjölsorterna i en bunke. Vänd ner salt och bikarbonat. Blanda ordentligt.

3. Dela fikon och aprikoser i mindre bitar. Rör ner fikon, russin, aprikoser, valnötter och hasselnötter i mjölblandningen.

4. Tillsätt fil och sirap. Rör om tills du har en kladdig deg. Häll över den i den smorda formen.

5. Sätt ugnen på 160 grader. Grädda brödet i ugnens mitt i cirka 1 timme och 30 minuter. Ta ut och låt svalna.