Galet god chili!

jan 26, 2015 | Kött

Ny vecka, nya tag. Helgen som gick innehöll bio, pulkaåkning, en mustig chili, crossfit mm. I lördags morse vaknade yngsta sonen klockan 05.30 vilket innebar att vi kunde hänga på låset när matbutiken öppnade klockan 07.00. Hemma strax efter 08.00 för att sätta igång och laga till en chili som skulle puttra på spisen i tre timmar. Jag gjorde dubbel sats vilket innebar att vissa av oss i familjen åt chili hela lördagen och söndagen. Så gott! Jag tror till och med det finns en liten portion kvar till lunch idag om jag har tur. Tillbehören gifte sig bra och lyfte smakerna, speciellt den limesyrade rödlöken. Receptet fick jag av min väninna Linda och hon i sin tur hittade det på Icakuriren.

Högrevschili med goda tillbehör

4 portioner

Tillagningstid: 30 min plus 3 timmar

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 70 g rökt sidfläsk i bit
  • 1 torkad anchochili
  • 1 jalapeno, utan kärnor
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk chilipulver
  • 1/2 msk oregano, torkad
  • 1/2 msk spiskummin, malen
  • 1/2 msk koriander, malen
  • olivolja till stekning
  • 1 kg högrev, ej kylskåpskall
  • 1/2 msk mjöl till pudring
  • 1 burk (330 ml) ljus öl
  • 1 tärning mörk oxbuljong
  • Skala och hacka lök och vitlök, strimla sidfläsket, lägg i en skål.
  • Hacka anchochili och jalapeno, mät upp alla torra kryddor, lägg allt i en skål.
  • Fräs lök, vitlök och sidfläsk i lite olivolja i stekpanna utan att löken tar färg, cirka 5 minuter. Häll i kryddorna och fräs ytterligare ett par minuter. Skrapa över i en gryta med lock.
  • Skär köttet i grova tärningar, cirka 4 x 4 centimeter. Stek i två omgångar i olivolja i riktigt het panna, det ska brynas hårt runtom, salta och peppra en aning under stekning och pudra över mjöl mot slutet av stekningen. Lägg över köttet i grytan och vispa ur pannan med lite av ölen, häll över i grytan tillsammans med resten av ölen och buljongtärningen. Koka upp, sänk till lägsta och låt puttra i cirka 3 timmar, tills köttet är mört och faller sönder. Skeda bort eventuellt fett på ytan och rör ihop köttet med såsen. Smaka av.
  • Chilin är klar att ätas, men mår bra av att kylas och vila ett dygn så att smakerna utvecklas ännu mer. Går också bra att frysa.
  • Den här chilin blir mustig men inte galet stark, öka kryddningen om du vill ha hetare chili.
  • Servera chilin med tomatsalsa, limesyrad rödlök, mild guaca-mole, bröd eller ris.

Tomat och koriandersalsa

4 portioner

Tillagningstid: 10 min.

  • 300 g körsbärstomater
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • salt, svartpeppar, socker

Gör så här:

  • Skär tomaterna i bitar och låt dem rinna av lite i ett durkslag. Hacka koriandern, både blad och stjälkar och vänd ihop med tomater, olja och vinäger. Smaka av med salt, peppar och socker.

Limesyrad rödlök

4 portioner

Tillagningstid: 10 min.

  • 3 små rödlökar
  • 2 lime, saften
  • salt

Gör så här:

  • Skala lökarna, dela på längden och skiva dem tunt, gärna med mandolin. Pressa över limesaft och salta lätt, blanda om och låt stå och mjukna lite.

Mild guacamole

4 portioner

Tillagningstid: 10 min.

  • 3 avokador
  • 3 msk creme fraiche, matyoghurt eller gräddfil
  • 1/2–1 klyfta vitlök, riven
  • 1/4–1/2 röd chili utan kärnor, hackad
  • 1 lime, saften
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

  • Klyv och skeda ur avokadorna ner i en skål, blanda med creme fraiche, vitlök och chili efter smak. Smaka av med limesaft, salt och peppar.

 

 

IMG_3626.JPG

IMG_3615.JPG