Galet god lasagne som har en twist!

okt 9, 2014 | Rawfood

Den här smakupplevelsen glömmer jag aldrig! Det var i somras…när jag och barnen kom till familjens lantställe, där stod min syster Hanna och mixade ihop den här lasagnen. Jag smakade på såserna och föll pladask rakt ner i rawfoodträsket. Så otroligt gott! Det gick inte sluta äta. Barnen smakade och dom gillade också lasagnen. Ett tips är att inte avslöja allt som den innehåller, då kanske de tvekar att prova på grund att de ”tror” att de inte gillar lasagnen. Prova du med! Pynta gärna med ätbara blommor! Twisten är alltså att den är ”raw”. Recept finns under bilden! ät och njut!

rawfoodlasagneRaw Lasagne (2 portioner)

1 Zucchini
1 Avocado

Skär Zuccini och avocado I tuna skivor (ca. 2-3 mm tjocka) på längden. Skär zucchinin med osthyvel om du inte har en mandolin.

Cashewost
1 dl Cashewnötter
1 dl Pinjenötter
½ finhackad Gul lök
1 liten finhackad Vitlöksklyfta
2 msk Citronsaft
Himalayasalt
Svartpeppar
ca. 0,5-1 dl vatten

Mal nötterna till mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät sås, tillsätt 0,5 dl vatten till att börja med och tillsätt mer om såsen blir alldeles för tjock, men den får inte vara rinnig. Smaka av med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan så den tjocknar lite.

Tomatsås
1 dl strimlade Soltorkad tomat (lite mer om de är hela)
1 Tomat
½ finhackad Gul lök
0,5 dl färska Oreganoblad (eller 1 msk torkade)
1 Vitlöksklyfta
1 msk Citronsaft
2 Dadlar
Herbarmare örtsalt
Svartpeppar
0,5-1 dl vatten

Blötlägg de soltorkade tomaterna en halvtimma. Skär tomaterna i bitar och mixa tillsammans med resten av ingredienserna. Tillsätt vattnet sist och börja med 0,5 dl. Såsen ska vara tjock och inte rinnig. Tillsätt mer vatten om det behövs och smaka av om du behöver mer salt och peppar.

Pesto
0,5 dl Pinjenötter
2 dl färsk Basilika
1 Vitlöksklyfta
1 msk Olivolja
1 tsk Citronsaft
Herbamare Örtsalt
Svartpeppar

Mixas till en slät tjock pesto.

Klä en fyrkantig form (jag brukar ta en brödform) och klä med folie. Börja med ett lager zucchini, fortsätt och varva med tunna lager cashewost, tomatsås och avocado. Avsluta med cashewsåsen och toppa med resterna av tomatsåsen (om du har kvar) och pestosåsen. Ställ undan minst en timma så smakerna ”gottar ihop sig” :) Folien gör det lättare att lyfta ur lasagnen snyggt ur formen men skär bitarna innan. Servera gärna med en sallad.

Recept från Gitte Liljekvist.