Glutenfri äppelpaj

aug 27, 2017 | Bakning, Sött

Nordanvinden gör att hösten känns extra nära. För första gången sen i juni drog jag på mig strumpor inomhus och ville tända en brasa i kaminen. Plommonen på träden börjar mogna och snart är det äpplenas tur. När jag vakande imorse stod en låda lingon på altanen som min svärmor levererat till mig. Så idag har jag gjort rårörda lingon av hälften av bären och sedan frös jag in resten till smoothies och annat gott. Hösten bjuder på så mycket gott från trädgårdens och skogens skafferi. Jag har en förkärlek till äpplen och bjuder gärna på paj eller smörstekta äpplen när det är kalas. Det här receptet jag tänkte bjuda på idag är en repris som vi gör när våra äpplen är mogna. Det dröjer några veckor till men till dess får vi längta extra mycket efter den här enkla men väldigt goda pajen. One apple a day keeps the doctor away!

GLUTENFRI ÄPPELPAJ

Sätt ugnen på 225 grader. Du behöver ett gäng äpplen som du skär i ca 0,5 cm tjocka skivor. Fyll en form. Blanda sedan i 1 msk nymortlade kardemummakärnor och 2-3 msk kanel med äppelskivorna.

Smält sedan 50 g smör i en kastrull tillsammans med 2 dl råsocker och 3 msk flytande honung. När det smälter ihop så tillsätter du 2 dl grovhackad mandel och 2 dl grovhackade hasselnötter. Häll smeten över äpplena och grädda i ca 15 minuter. Passa noga för nötterna bränns lätt så ha en bit aluminiumfolie redo.

img_5788