Go bananas med chicken tikka masala!

feb 16, 2016 | Fågel

Har dammat av cyklarna eftersom våren verkar ha landat. Det är härligt att få börja morgonen med frisk luft och att få väcka kroppen till liv på ett skönt sätt. Det är en utmaning varje morgon när jag ska cykla med fyra barn varav tre cyklar själva. Som tur är har vi bra väg till skola och förskola.

Utmaningen går framåt, barnen är med och hjälper till att bakar bröd och bidrar på sitt sätt. Det är småsaker i vardagen som man kan förändra och som är miljösmarta. Vi påminner om att släcka lampan så fort man går ut i ett rum. En enkel grej som att använda disktrasan när man spillt ut ett glas med vatten istället för halva hushållspappersrullen.

Go bananas. Galet bra pris på ekologiska bananer den här veckan. Jag älskar bananer. Man kan använda dom till så mycket. Dom är ljuvliga i ”Flygande Jacob”, goda att göra ”raw” chokladmousse på, perfekt till frukost där du mixar banan och avokado och vips har du fått en ”yoghurt”, ultimata mellanmålet, frys skalade bananbitar och mixa sedan med hallon sen har du hallonglass. Ja, det finns så mycket du kan göra med banan. Så passa på att go bananas den här veckan. 

Receptet idag på veckomatsedel bjuder på ”Chicken tikka masala” från Monica Ahlbergs kokbok ”Vardagsmat”. 

Till fyra pers behöver du: ca 500 g kycklingfilé, 3 salladslökar, 1 vitlöksklyfta, 1 röd paprika, 1 bit ingefära, smör till pannan, 1/2 påse garam masala-mix, 2 1/2 dl matlagningsgrädde, 3 msk tomatpuré, flingsalt och svartpeppar.

RAITA: 1 gurka, 1/2 kruka mynta eller 1 tsk torkad, 2 dl matlagningsyoghurt, 1-2 vitlöksklyftor, flingsalt och svartpeppar, 1 tsk flytande honung.

Till servering: Jasminris, 1 tsk gurkmeja, 1 kanelstång, 1 dl russin.

Börja med raitan. Riv gurkan och grovhacka myntan. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med flingsalt, nymalen svartpeppar och lite honung.

Koka riset enligt anvisning fast med gurkmeja och kanelstång. Tillsätt russinen precis innan servering.

Dela kycklingfiléerna på mitten. Hacka salladslöken och vitlöken. Kärna ur och dela paprikan i bitar. Skala och riv ingefäran.

Hetta upp en panna med smör och bryn kycklingen lätt i några minuter på varje sida.

Tillsätt grönsakerna och kryddorna och låt fräsa ytterligare någon minut.

Häll på grädde och tomatpuré. Låt puttra ca 5 minuter eller tills kycklingen är klar. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Servera kycklingen med det vackra riset och den svalkande raitan!