Godaste, nyttigaste chokladkakan ever! Nyfiken!

apr 28, 2014 | Sött

När jag öppnade kylskåpet imorse kunde jag inte låta bli att ta en sked av den godaste kakan jag ätit på länge. Nu kanske ni tror jag är helt galen som äter chokladkaka till frukost. Men om jag berättar för er vad den innehåller tror jag ni också skulle kunna tänka er att ta en munsbit till frukost. Jag och familjen avslutade söndagskvällen med den här kakan och 3 av 4 barn tyckte den var väldigt god och tog till och med om. Faten var renslickade. Ett gott betyg enligt mig. Helgen har annars varit bra med mycket sol och pyssel i trädgården. Jag har funderat över veckans recept och framför allt över ”Valborgsmässoafton”. Jag återkommer imorgon med ett tjuvkik i kommande matvecka. Gilla gärna på FB om du tycker receptet är något för dig! Våga prova!

Receptet kommer från tidningen ”Hälsa” och är skapat av Pia Hall och Mia Öhrn.

8-10 bakelser

Botten: 150 g sötmandel, 150 g valnötter, 100 g dadlar, gärna färska och saftiga.

Chokladmousse: 150 g dadlar, 2 mogna avokado, 2 mogna bananer, 1 dl kakao, 1 tsk vaniljpulver, 1,5 msk honung, 1 nypa havssalt.

Servera gärna med varma hallon.

Botten: 1. Klä en form som mäter cirka 18*20 cm med bakplåtspapper. 2. Mixa mandlar och valnötter fint i en matberedare. Väg upp dadlarna och kärna sedan ur dem om det behövs. Tillsätt dadlarna till nötblandningen och mixa ihop till en smulig och lite kladdig massa. 3. Tryck ut massan i botten av formen.

Chokladmousse: Väg upp dadlarna och kärna ur dem. Kör dem till mos i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa någon minut till en krämig mousse. 2. Bred ut moussen i ett jämnt lager i formen. Låt stå i kylen och stabilisera i cirka 1 timme. 3. Lossa kakan ur formen genom att ta tag i bakplåtspappret. Lyft över den till en skärbräda och skär i långsmala bitar. Lättast går det om du sköljer av kniven med hett vatten mellan varje knivtag. 4. Dekorera gärna med pudrad kakao och servera kakan med varma hallon. Ät och njut!

rawfoodkaka

 

Foto: Lina Lindblad