Jag har en son som är tre år. I lördags blev han serverad äpplepaj med vaniljyoghurt när vi var bortbjudna. Han kallade yoghurten ”godisfil”. För honom hade det inte gjort någon skillnad om han hade fått en påse godis eller vaniljyoghurt, same same…Jag upplevde att jag hade fått ett tydligt kvitto på hur barn upplever vissa livsmedel och smaker. Han kopplade tydligt ihop yoghurten med godis. Jag tror det beror mycket på att vi undviker socker så mycket det går. Med det menar jag inte lördagsgodiset. Jag menar sockret som finns i maten vi äter till vardags. Jag tror och förespråkar så ren mat som möjligt. Ett exempel på en ”ren” middag: en köttbit, ugnsbakade rotgrönsaker som du har skalat och skurit i lagom stora bitar själv, en god sallad på vitkål och morötter. Med halvfabrikat är det svårt att få grepp om alla tillsatser. Är det bra eller hur påverkar det min kropp. Med tydliga livsmedel som en potatis eller en fiskbit blir det ganska enkelt. Du ser vad du får. Jag vet att det kan vara svårt att leva efter dessa normer, men våga testa. Det är enklare än du tror.