Gör din egen jul!

nov 25, 2015 | Okategoriserade

Vid den här tiden för några år sedan hade jag redan handlat klart mina julklappar när det närmade sig första advent. Men de senaste åren har vi börjat ligga lågt med mängden julklappar. Tidigare upplevde jag att barnen rev upp paketen utan att knappt titta på innehållet för att sedan öppna nästa. Men sedan vi började minska antalet klappar har det blivit bättre. Det blir fokus på att annat kring jul. Träffa nära och kära. Ett besök i kyrkan för att tända ljus. Laga god mat och bara umgås. Det är underbart med jul men samtidigt tror jag många känner igen sen i att det finns ”måsten”. När vi firade julafton hemma i vårt hem ville jag göra på vårt sätt. Jag lagade ”julinspirerad” mat. Alltså ingen klassisk julmat. Om jag minns rätt lagade jag mycket vegetarisk mat den julen, grönkålsgratäng, halloumi stekt i saffran, vintersallad med granatäpple och mycket annat gott. Gör julen till din egen och som du själv vill ha den.

Lussebullar, receptet kommer från ALLT OM MAT
75 g Jäst
100 g Smör
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
250 g lätt kesella
1,5 g saffran + sockerbit
200 g mandelmassa
16-17 dl vetemjöl
1/5 tsk salt
200 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
1 ägg, till pensling
russin

 

1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
2. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
Låt degen jäsa 35 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen ca 8 min.
Låt svalna på galler under bakduk.