Gör din egen julklapp av det du har i skafferiet!

dec 11, 2013 | Okategoriserade

Har du en vän som varit extra snäll i år? Varför köpa alla julklappar när du kan göra dom själva. Jag älskar att pyssla och fixa inför jul. Men i år kom julkänslan sent. Den infann sig inte förrän runt den första advent. Jag brukar annars vara tidig, runt allahelgona suger det i jultarmen. Alla dofter som hör julen till gör mig alldeles lycklig. Jag är tokig i kanel, ingefära, kardemumma och saffran. Hyacinterna jag köpte till 1:a advent är snart överblommade, men vad gör det. Då får jag njuta av en omgång till hyacinter som kanske blommar ända till nyår. Dom överblommade lökarna sparar jag och planterar när snön smält undan. Nästa vår kommer det växa vackra hyacinter i rabatten. Nu åter till julklappstipsen som du lätt tillverkar själv. Här kommer några bra tips! Lycka till i julstöket!

Du behöver:

För att få den rätta handgjorda känslan på paketen, leta vackra glasburkar i olika storlekar och stilar, klipp till tyglock av fina rest tyger och knyt fast handskrivna etikett med grovt pappersnöre.

Chokladskrubb

En aptitretande kroppsskrubb för chokladälskaren. Kakao innehåller mängder med antioxidanter som håller huden ung, socker skrubbar bort döda hudceller, oljan vårdar och mjukar upp.

3 dl strösocker
1 1/2 dl vegetabilisk olja, till exempel raps eller sesam
2 msk kakaopulver
1 – 2 tsk malen ingefära

Lägg alla ingredienser i en skål och rör om. Häll upp i en ren glasburk. Skrubben håller minst ett år i rumstemperatur.

Användning: Massera in kroppen med skrubben efter en varm dusch eller bad. Låt den verka några minuter och skölj sedan av. Du behöver inte smörja sig efteråt, huden absorberar den fina oljan.

Värmande vinterte

2 dl svart te
1 kanelstång
1 msk kryddnejlika
1 tsk torkad, riven ingefära
1 tsk korianderfrö
apelsinskal av 1 torkad apelsin

Blanda alla ingredienser, mal kamelstången och lägg teet i en vacker glasburk med handsskriven etikett i ett vackert band.
Beredning: Lägg 2 msk teblandning, 5 dl kokande vatten. Låt sjuda under lock ett par minuter.
Sila av teet och servera med varm mjölk och honung.

Kryddigt badsalt

5 dl havssalt (finmalet eller grovt)
2 kanelstänger
3 msk kardemummakapslar
1 – 2 dl torkade rosenblad
1 dl torkade apelsinskivor i bitar
1 vaniljstång

Lägg saltet i en skål. Bryt kanelstången i småbitar. Stöt kardemummafrön i mortel. Öppna upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Skär stången i mindre bitar. Lägg alla kryddor, rosenblad och apelsinbitar i saltet och rör om. Häll upp i en ren, torr burk. Användning: Ta en näve salt och häll i badet.

Recepten kommer från icakuriren.se

fdfe7d24a502a773c4236dac8edcc65c