Gotländsk saffranspannkaka

nov 30, 2023 | Bakning, Högtider, Jul, Sött


Jag vet att det finns två läger. Den ena som säger att lamm är Gotlands nationalrätt, och visst det kan jag hålla med om. Men då kan det andra lägret få hylla saffranspannkakan som Gotlands nationaldessert. Jag blev serverad den första gången på ett bröllop när jag va 14 år. Men jag minns väldigt lite av den pannkakan, tyvärr. Men sedan hade jag turen att träffa Petter (min man) som är från Gotland. Då ingår lamm och saffranspannkaka automatiskt. Det är som ett ö-kitt. Man, lamm och pannkaka. Som tur är är jag förtjust i alla tre. Den klassiska pannkakan tar lite mer tid att göra än den jag delar med mig av här. I helgen hade jag en riktig gotlänning på besök, hon smakade av den och den blev godkänd, så jag vågar påstå att den håller måttet även för gotlänningar. Smaklig spis!

Saffranspannkaka, portioner: 6

1 paket färdig risgrynsgröt (500 g)
1 dl vispgrädde
50 g flagad mandel
1 pkt saffran
(0,5 g)
3 ägg
3 msk strösocker
2 krm salt
1 msk smör till formen

Till servering:
vispad grädde
salmbärssylt eller blåbärssylt
frysta björnbär

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda risgrynsgröten med grädde, hälften av mandeln, saffran, ägg, socker och salt.

3. Häll blandningen i en smörad form. Strö över resterande mandel.

4. Baka i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills saffranspannkakan känns fast men ändå krämig.

5. Servera med vispad grädde och sylt eller med tinade björnbär.