Gotländska kroppkakor

okt 13, 2015 | Gott och blandat, Kött

För 15 år sedan gjorde jag öländska kroppkakor för första gången. Då bodde jag i Stockholm och hade en inneboende. Dagen efter råkade han öppna matlådan med de okokta kroppkakorna och undrade om det var en inälvsmat eller en hjärna som låg i matlådan. De var grå på grund av den okokta potatisen. Numera gör jag kroppisar på kokt potatis, mera kända som gotländska kroppkakor. Barnen är väldigt förtjusta i denna enkla rätt. Momentet i kastrullen där de flyter upp till ytan är värt att vänta på. De står redo med hålsleven och sin tallrik. Till kroppisarna serverar vi gärna rårörda lingon och skirat smör. Recept hittar du längre ner. Smaklig spis!

4 – 6 Portioner
Tillagningstid ca. 50 minuter.

12 st. medelstora kokta kalla potatisar
1 st. ägg
3 dl. vetemjöl
½ – 1 tsk. salt

Fyllning:
150 – 200 gr. rimmat fläsk
1 lök
kryddpeppar

Kokning:
1 ½ tsk salt per liter vatten

Mosa eller mal potatisen. Blanda moset, gärna på bakbord, med ägg och mjöl. Smaksätt med lite salt.
Skär fläsk och lök i småtärningar. Stek dem (gärna kvällen innan) och krydda med lite peppar. Låt fläskblandningen kallna. Forma potatisdegen till en tjock rulle. Skär den i bitar. Gör en fördjupning i varje bit och fyll med fläsk och lök. Rulla in fyllningen som en boll.

Koka upp vatten och salt. Lägg i några kroppkakor i taget. Koka dem tills de flyter upp och därefter ca. 15 min.

Överblivna kan klyvas och stekas.

Till: lingonsylt, smält smör och vitsås.

Receptet kommer från mittgotland.

IMG_0079.JPG IMG_0071.JPG