Gransirap

apr 22, 2014 | Gott och blandat

Påsken är över och vardagen är igång igen. Jag och min familj har haft ett härligt påsklov med sill, potatis, årets första bad i havet, kinderägg de luxe och påskfirande med släkten. En bra påsk helt enkelt. Nu har alla knoppar verkligen börjat slå ut. Björken har fått musöron och rabarberna kan man nästan se hur dom växer. Värmen i helgen som var satte fart på naturen. För något år sedan såg jag programmet ”Ernst” och han gjorde en gransirap som var bra mot förkylningar och hosta. Trots att värmen är på gång så har ju både barn och vuxna en förmåga att klä av sig lite för tidigt och då kan förkylningen vara nära. Prova att göra den gransirapen, en riktig C-vitaminboost. Men kom ihåg att fråga markägaren innan ni plockar granskott!

Text: Anna Maria Roos Musik: Alice Tegnér

1.

Blåsippan ute i backarna står,niger och säger att nu är det vår. Barnen de plocka små sipporna glatt, rusa sen hem under rop och skratt.

2.

”Mor, nu är våren kommen, mor! Nu får vi gå utan strumpor och skor. Blåsippor ute i backarna stå, ha varken skor eller strumpor på.”

3.

Mor i stugan, hon säger så:”Blåsippor aldrig snuva få. Än får ni gå med strumpor och skor, än är det vinter kvar,” säger mor.

 

Gransirap av Ernst

  • 30-40 granskott
  • 5 dl socker
  • 1 st citron
  1. Lägg ned ett par granskott i en burk.
  2. Skär upp tunna skivor av citronen och lägg ned i burken.
  3. Häll över en deciliter socker.
  4. Varva sedan med granskott, citronskivor och socker tills burken är full.
  5. Ställ i ett soligt fönster och låt värmen smälta sockret till en sirap.

gransirap

 

Foto TV4.