Gratinerad getost med vinkokta fikon!

jan 3, 2022 | Gott och blandat, Snacks

IMG_2267

PERFEKT SOM FÖRRÄTT!

Det här en favorit som vi gärna äter när fikonen är som bäst. Jag minns första gången jag blev bjuden på den här rätten var hemma hos min systers förra pojkvän i Göteborg. Sedan dess har den serverats både till vardag och till fest. Min ena son gillar den jättemycket. Framförallt sirapen, kanske beror på att den är så söt.

Testa du med!

Ingredienser till 4 portioner

  • 4 färska fikon
  • 1 dl rödvin
  • 1 dl socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • (färsk rosmarin)
  • 4 skivor getost (1-2 cm tjocka)
  • 20 g pinjenötter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela fikonen i 4 delar.
  3. Koka upp vin, socker och vinäger och reducera tills den blir krämig.
  4. Smaksätt med färsk rosmarin om så önskas.
  5. Vänd ner fikonen.
  6. Gratinera osten några minuter tills den smällt något.
  7. Rosta pinjenötterna i en torr panna.
  8. Lägg fikonen på den bakade osten och ringla över lite sås och strö över pinjenötter.
  9. Servera direkt.