Min morfar berättade att han skulle överraska min mormor med hummer på nyår. Då kunde jag inte låta bli att tipsa om ett superenklt recept på gratinerad hummer. Jag har själv ingen klar meny till nyår men det ordnar sig. Hummer funkar dock alltid och känns extra festligt. Till dessert kommer vi nog servera gino eller en lyxigare variant av marängsviss.
Gratinerad hummer
Ingredienser till 4 personer
2 st kokta humrar
100 g smör, rumstempererat
4 st vitlöksklyftor
2 msk hackad rosmarin
rivet skal och saft av 1 st citron
2 msk ströbröd, gärna japanskt panko
2 krm salt
1 krm peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Dela humrarna, ta ur köttet. Knäck klorna och ta ur köttet. Skär köttet i bitar och lägg tillbaka i skalen. Mixa smöret med övriga ingredienser. Täck humrarna med örtsmöret och gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Recept från Arla.