Gravad morot

mar 18, 2024 | Högtider, Kallt, Midsommar, Påsk, Vego

Det här är galet likt gravad lax i smak och konsistens. Testa du med. Så gott! Receptet kommer från Jävligt Gott.

Ingredienser till ca 4 pers

  • 6 st stora Morötter
  • 3 dl Grovsalt 
  • 2 msk Ättikssprit 12 % 
  • 4 msk Strösocker
  • 1 dl Vatten 
  • 1 tsk Liquid smoke 
  • 1 blad Norialger, blad 
  • 1,5 tsk Senapsfrön
  • 1 st Lagerblad

Gör såhär

  • DAG 1: Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala morötterna och lägg dem på en bädd av grovsalt i en ugnsfast form. Saltet gör att vätskan dras ut ur morötterna och de blir fastare. Ugnsbaka i 30–40 minuter eller tills morötterna är genombakade, men fortfarande lite fasta i mitten. Var försiktig, du vill inte överbaka dem så de blir för sladdriga.
  • Blanda ihop ingredienserna till lagen i en kastrull medan morötterna bakas. Låt koka upp och ta av från värmen när sockret har lösts upp. Låt svalna helt.
  • Ta ut morötterna ur ugnen och torka bort saltet. Lägg morötterna hela i en tätslutande plastpåse tillsammans med lagen och låt marinera över natten.
  • DAG 2: Gör hovmästarsåsen. Se ingredienser nedan. Blanda alla ingredienser utom rapsolja och dill i en skål. Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin. Häll av lagen från morötterna och skär dem i 1–2 mm tunna skivor på längden med en vass kniv eller mandolin. Blanda morotskivorna med en halv dl hovmästarsås så att de täcks jämnt. Lägg på ett uppläggningsfat och servera med resten av hovmästarsåsen vid sidan av.

Hovmästarsås

  • 2 msk Grov senap
  • 1 msk Dijonsenap
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 dl färsk dill, hackad
  • Salt & peppar efter smak
Gravad morot
Gravad morot