Grönkålsfrossa!

aug 30, 2016 | Gott och blandat, Vego

Trots mina försök att odla sjyssta grönsaker så finns det en störningsmoment, och det är hönsen som ideligen tar sig in och knaprar i sig allt det sköna gröna som även jag vill åt. Jag har satt högt hönsnät men då flyger de över. De hittar alla kryphål man kan tänka sig. En av hönorna tyckte så mycket om trädgårdslandet att hon började värpa ägg under rabarberbladen. Höns är smarta och kanske också inser hur bra superkålen är för dom. Det är vad jag tror för det kan inte vara bristen på gräs eller blad för det finns på andra ställen.

Jag blev överlycklig när jag såg grönkål i annonsbladet och tänkte dela med mig av lite olika recept där just grönkål finns med. Boosta dig grön nu när hösten är på G!

Om du vill läsa mer om grönkålens egenskaper kika in på den här sidan.

Grön hummus! (receptet kommer från boken ”Superkålen”, Amelia Wasiliev

1 burk, 400 g kikärtor, sköljda, avrunna, 2 msk tahini, 3 blad grönkål, (ej stjälkar), 1 tsk havssalt, 1 vitlöksklyfta, juice av 1 citron, 2 msk olivolja.

Lägg allt i en matberedare eller blender och mixa till en slät smet. Tillsätt ev lite vatten till önskad konsistens.

Grönkålsdrink! (receptet kommer från boken ”Superkålen”, Amelia Wasiliev)

2 blad grönkål, 2 gröna äpplen, 11/2 lime, skalad.

Mixa allt tillsammans eller kör alla ingredienserna i råsanftcentrifugen.

Grönkålspesto till 8 smörgåsar (receptet kommer från Elle mat & vin)

200 g grönkål
40 g valnötter eller sötmandel
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citronsaft
1 1/2 dl olivolja
ca 1 krm salt

1. Repa grönkålen och lägg den i kokande vatten i 1 minut. Häll av i en durkslag och spola kålen i kallt vatten.
2. Krama hur bladen ordentligt med händerna och lägg dem i en mixerskål.
3. Tillsätt nötter/mandel, citronsaft, skalad vitlök och olivolja. Mixa till en jämn smet.
4. Smaka av med salt

Avokadomacka

1 skiva Pågen LingonGrova
2 msk grönkålspesto
1/2 tomat
1/2 avokado
smörgåskrasse

1. Rosta brödskivan och bred på pesto.
2. Skiva tomat och avokado och lägg på mackan.
3. Toppa med krasse.

shutterstock_293125259-2

shutterstock_252801097-2