Passa på att slänga ihop den här krämiga pastan innan grönkålen går hädan. Grönkål och kummin verkar vara som gjorda för varandra. Om du råkar få blomål över kan jag varmt rekommendera att göra en långpanna med fredagschipsen redan nu. Du sätter ugnen på 220 grader. Fyller en plåt med fina grönkålsblad (ej stjälk). Ringla över olivolja och pressa lite citron. Toppa med lite flingsalt. Massera in allt smarriga i bladen. Ställ in i ugnen ca 15 minuter eller tills bladen är krispigt goda. Sist jag gjorde dessa chips åt min 5-åriga son upp halva plåten. Inte mycket kvar till fredagen med andra ord. /Lina
Grönkålspasta med svinkött (bacon) för 4 personer
Tid: Ca 40 min
Ingredienser:
400 g penne pasta
300 g bacon (3 paket)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
400 g grönkål
1 tsk stött kummin
3 dl grädde
2 dl pecorinoost eller parmesan
Smör att steka i
Gör så här:
- Börja med att koka upp vattnet till pastan. Skiva baconen i mindre bitar.
- Stek baconen sedan i en het stekpanna så den släpper allt fett.
- Under tiden baconen ligger i pannan så finhackar du den gula löken och vitlökarna. Stöt kumminen. Tillsätt lökhacket och den stötta kumminen ner i baconen. Blanda runt och fortsätt stek en stund.
- Börja koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Riv sedan loss bladen från stjälken på grönkålen, stjälkarna är för hårda att använda till den här rätten. Tillsätt bladen till stekpannan och fräs några minuter så den börjar falla samman. Slå på grädden och låt det koka ihop.
- Riv osten. Häll av pastan. Tillsätt pastan och osten till pannan och blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Smaklig spis!