Grönt är skönt!

okt 17, 2013 | Okategoriserade

Jag får en bild i mitt huvud. Det är vinter. Snön ligger vit på åkrarna vi åker förbi. Det finns en gård som vi passerar ofta och där står ”dom” i fina rader och väntar på att bli skördade. Jag pratar om grönkålen. Den står där så fin i sin gröna skrud i ur och skur och även i snöstormar. Grönkålen är vinterhärdig och smakar bäst efter några ordentliga frostnätter.Vitamin- och mineralinnehållet är mycket högt och det gör grönkålen till viktig höst- och vintermat för både människor och djur. Jag gillar verkligen kål. Nu har jag fastnat för grönkål som jag helst bara steker snabbt med en skvätt olivolja och vitlök. Toppa den med rostade pinjenötter eller solroskärnor. Så gott! Det här med kål verkar vara på tapeten just nu. Många skriver om kål, det finns mer recept att hämta. Jag hoppas den här trenden stannar för kål är så nyttigt och gott. Vi försöker så gott det går att äta efter säsong i vår familj. Så under höst och vinter blir det mycket kål kan jag lova. Vitkål och rödkål finns alltid hemma. Barnen äter den helst i stora bitar som den är. Nu slinker den även med som ”frukt” till skolan. Om du inte hittar grönkål, prova svartkål eller mangold. Smaklig spis!

Bild från valhalla.tradgardsblogg.se

Grönkålssallad med saffransdressing.

150 g grönkål, 1/4 påse saffran, 1 msk äppelscidervinäger, 1 msk flytande honung,1 msk + 2 msk olivolja, 1 krm salt, 3 apelsiner, 3 färska fikon, 1 halloumiost, 1 dl rostade hasselnötter, 1 tsk flingsalt.

1. Ansa och grovstrimla grönkålen. Förväll den i kokande saltat vatten ca 30 sekunder. Häll av och spola av med kallt vatten. Låt rinna av på en handduk.

2. Vispa ihop saffran, vinäger, honung och 1 msk olja. Krydda med salt.

3. Skala apelsinerna med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Ansa och skär fikonen i skivor.

4. Skär halloumin i kuber. Stek dem runtom i 2 msk olja. Grovhacka hassel-nötterna.

5. Varva grönkål, apelsin, fikon, halloumi och nötter på ett fat. Ringla över dressing och strö över flingsalt.

Recept och bild från www.alltommat.se

Grönkålssallad med saffransdressig Receptbild - Allt om Mat