Middag för många där du antingen lagar till pytten i ugnen på en plåt eller använd en muurikka och flytta ut matlagningen. Vi var 16 personer under en middag och då gjorde jag receptet x 4. Det blev några matlådor över men vilket bara är positivt när det finns barn som sommarjobbar och behöver matlåda med sig till jobbet.
Halloumipytt med äpple- och senapskräm
3-4 personer
4 morötter
10 färskpotatisar
1 blomkålshuvud
2 dl crème fraiche
1 litet grönt äpple (Granny smith)
3 tsk grovkornig senap
200 g halloumi
salt + svartpeppar
1 knippe persilja
ev. citron, honung, chiliflakes och vita bönor
olivolja
Plåten: Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringa över olja, salta och peppra och placera i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Rör runt efter ca 20 minuter för en jämnare stekning.
Såsen: Skala äpplet och riv grovt. Krama ur så mycket vatten du kan direkt med händerna från äpplet och blanda sedan med crème fraîche, senap och salt och peppar. Om du vill ha såsen lite sötare är det gott att ha i en tesked flytande honung. Ställ kallt fram till servering.
Stek halloumin i mindre bitar i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills att den är gyllenbrun runt omkring. När rotfrukterna är klara placerar du den stekta halloumin ovanpå och klipper över rikligt med färsk persilja. Servera med senapssåsen och eventuellt några klyftor citron, lite chiliflakes för extra hetta och stora kokta vita bönor för extra protein.
Muurikka: Det finns två alternativ. Antingen råsteker du potatis och blomkål på muurikkan och steker halloumin när allt är genomstekt. Eller så tillagar du allt i ugnen till ”al dente” och steker klart allt på muurikkan och äter direkt.
Receptet kommer från kokboken Plåtmat som jag varmt rekommenderar.
