Har du smakat på den bruna osten!

jan 15, 2014 | Okategoriserade

Jag har en svägerska som kommer från Norge. I Norge äter man ost som är brun. Alltså brunost. Numera finns den alltid hemma i mina föräldrars kylskåp. Jag vet att jag älskade den osten när jag var liten men nu när jag äter den håller jag fortfarande på att lära mig att tycka om den, jag jobbar på det. Precis som med ostron är det kanske inte kärlek vid första mötet. Men kanske vid tredje eller fjärde. Då börjar vi kanske fatta tycke för varandra. En av mina positiva upplevelser med brunost är att äta den på en varm våffla eller en smörgås toppad med tomat. prova du också!

Brunost är ett norskt begrepp för ost som tillverkas av vassle (från ko- eller getmjölk), mjölk och grädde. Ostmassan är tät och färgen kan variera från ljust guldgul till glansigt mörkt brun.

Brunost är lite av ett samlingsbegrepp där ingredienserna varierar. Exempel på brunostar är bl.a. följande:

Gudbrandsdalsost – en klassisk norsk mesost av ko- och getmjölk, med söt, karamellaktig smak.

Ekte Geitost – är en norsk mesost gjord på getvassle och getmjölk, med söt, karamellaktig getmjölkssmak.

Fløtemysost – är norsk mesost gjord på vassle, mjölk och grädde från ko, med mild, söt och karamellaktig smak.